IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
14:13 | 12 ноември 2015
Обновен: 12:21 | 18 март 2024

Възстановяват изкоренената гора на Витоша

За терена имало разрешение само за почистване

По материала работи: Деян Михайлов
Възстановяват изкоренената гора на Витоша

Отсечената гора на Витоша ще бъде възстановена, а служителите, които не са изпълнили задълженията си, ще понесат наказанията си, включително най-тежките. Това обеща заместник-министърът на земеделието Георги Костов.

Той каза още, че за мястото е издадено разрешително само за почистване и събиране на сухи дървета.

От Природния парк са установили наличието на техниката още на 6 ноември, но са сигнализирали чак на 9 ноември директора на Държавното горско стопанство, обясни зам.-министърът на земеделието.
"Ние като стопани на територията най-напред трябва да потърсим вината и грешките при нас, не може в рамките на 4 дни от едно посещение, една проверка, която е направена на 30 октомври, следващото посещение на терен да бъде на 6-ти. Между 30 октомври и 6 ноември нещо се е случило и отговорните лица, тези, които стопанисват територията - инспекторите от Природния парк, горски, лесничеи – казват, че не знаят чия е техниката и кой я е вкарал. Това е недопустимо, тъй като когато ти се даде една територия да я управляваш, периодично ти трябва да наблюдаваш какво се случва там", обясни Костов.

Той каза, че има забавяне, ще бъдат взети мерки и служителите, които не са си изпълнявали задълженията, ще понесат своите наказания.

Лошото състояние на парк Витоша е продиктувано от факта, че беше допуснато изсъхването на огромна част от гората. Витоша в голямата си част е съставена от насаждения с изкуствен произход. Тя е силно антропогенно натоварена територия и там трябва да се извършва активно стопанисване, коментира Костов пред bTV.

Отговорните институции са дирекцията на Природен парк Витоша, които имат своите инспектори – 18 човека общо личен състав, които трябва да се справят с наблюдението кой как влиза, а другата институция е Горско стопанство-София, където има началник участък и в него има петима лесничеи. Те са длъжни да наблюдават какво се случва, обясни още зам.-министърът.

Той каза, че на 30 октомври са получили сигнал, че се извършва нещо на Витоша с поставяне и подмяна на тръби.

"Това са разрешени дейности от плана за управление – да се подменят счупени тръби пред хижа Алеко, да се подменят и да се дренират скатни води от пистата, да се вкарат във водата, за да не предизвикат ерозия при този голям наклон и при тази голяма площ. Това са две проверки, които установяват, че няма нарушение. "Витоша ски" са поискали това, възложили са го на друга фирма, абсолютно законно, тук няма проблеми", поясни Костов.

По думите му проверка е показала, че няма нищо, втора проверка е показала, че няма нищо и "изведнъж се появяват тези машини". Затова обвинявам моите колеги, които е трябвало да видят чии са тези машини", обясни зам.-министърът.

Върху площ около 10 декара, която е презалесявана по проект, са унищожени няколко десетки дръвчета до най-много стотина. Това ще бъде възстановено до края на ноември.

Покрай пистата има сухи дървета и има издадено законно разрешение за събиране на тези сухи дървета в по-ниската част. Фирмата, която трябва да ги събере, започва да си изгражда по законен технологичен път просек.

Георги Костов поясни още, че няма планирано разширяване на пистата.


За повече подробности четете в Dnes.bg

Коментари

Новини Варна