IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
13:19 | 18 ноември 2015
Обновен: 08:25 | 25 април 2024

КНСБ: По-висока вноска за самоосигуряващите се

Синдикатът иска промени в бюджета за следващата година

По материала работи: Деян Михайлов
КНСБ: По-висока вноска за самоосигуряващите се

КНСБ поиска да се направят промени в бюджета за следващата година преди да бъде окончателно приет на среща с депутати от ГЕРБ. Едно от исканията на синдиката е да скочи минималната осигурителна вноска на самоосигуряващите се.

Според лидера на КНСБ Пламен Димитров вноската не е променяна от пет години насам и си стои на ниво от 420 лева, колкото ще бъде и минималната работна заплата през следващата година.

"Да се увеличи на 450 лева и това според нас ще даде повече справедливост и ще гарантира, че тези хора ще имат минимални пенсии", мотивира се той.

Менда Стоянова от ГЕРБ, която оглавява бюджетната комисия в парламента, обаче смята, че преди да се предприеме подобна стъпка трябва много внимателно да се помисли за семейния бизнес, защото именно там са хората, които плащат минимални вноски.

Според нея ако налогът им скочи, това може да ги удари много сериозно.

КНСБ пък смята, че ако минималната вноска бъде увеличена, приходите за бюджета на държавното обществено осигуряване ще нараснат.

Пламен Димитров коментира още, че финансовата консолидация, която се предлага е прекалено стръмна и не предполага възможности за допълнителни разходи.

"Ако в рамките на една година искаме да съкратим разходите с близо милиард, очевидно е, че много системи остават недофинансирани и заради това нашето предложение е да се преразгледа общата рамка на бюджета и дефицитът да е 2,5 на сто", каза той.

Според него бюджетът на държавното обществено осигуряване е подценен в частта "Приходи".

"Тази година се събраха около 400 милиона лева повече от събраните през миналата година, но това не е отразено, така че със 150 милиона могат да се увеличат вноските като събираемост в ДОО", мотивира се синдикалистът.

Отделно КНСБ предлага увеличение и на максималния доход за осигуряване. Искането на синдиката е да не остане в размер на 2600 лева, както е предвидено, а да скочи с 10 на сто, което също ще донесе приходи в хазната.

Допълнителните средства могат да бъдат похарчени за увеличение на минималното обезщетение за безработица, защото в момента не отговаря на закона, смятат синдикалистите.

"По закон трябва да е 60 на сто от минимална работна заплата. За следващата година тя ще е 420 лева и това означава, че обезщетението трябва да е 12 лева, а в момента е 7, 20 лева", обясни Пламен Димитров.

Той поиска повече пари и за наетите в музеите, галериите и библиотеките, и припомни, че на 24 ноември те излизат на протест заради мизерните заплати.

 

Коментари

Новини Варна