IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
09:51 | 21 ноември 2015
Обновен: 10:24 | 22 април 2024

Братовчедите, опитали да метнат тотото, отиват на съд

Тото хакерът Николай ще отговаря за компютърно престъпление

По материала работи: Слав Велев
Братовчедите, опитали да метнат тотото, отиват на съд

Братовчедите, които опитаха да изтеглят с измама над 5 млн. лв. от тото джакпота от играта "6 от 49" отиват на съд. Софийска градска прокуратура е внесла в съда обвинителен акт срещу Николай Маринов и Продан Маринов за опит за измама в големи размери.
 

Николай ще отговаря пред Темида и за извършено компютърно престъпление. Предстои насрочване на делото от СГС, пише "Монитор", цитиран от dnes.bg.
 

На 26 юни 2014 година при тегленето на 51-ия тираж на тотото "6 от 49" печелившата комбинация бе уцелена от участник в тиража. 
 

Николай Маринов разбрал за това и от компютъра си във Варна, където живее, успял да проникне в компютърната система на държавния тотализатор. След това изтрил и подменил номера на печелившия фиш, който фигурирал в системата на БСТ. Вместо него въвел номера на купения от братовчед му Продан друг фиш. 
 

Чрез тази манипулация в базата данни на тотализатора като печеливш вече фигурирал номерът на техния фиш, а не истинският.
 

Няколко дни по-късно Продан отишъл в централата на БСТ в София и подал молба да му се изплати натрупаният джакпот от над 5 млн. лв. Маринов твърдял, че е спечелил голямата сума. 
 

Към молбата си обаче приложил само част от квитанцията на притежавания от него фиш, върху която фигурирал неговият номер, който чрез манипулацията си братовчедите въвели като спечелили в системата на тотализатора. 
 

Отговорните за изплащането на сумата служители обаче се усъмнили, тъй като Маринов дал само част от фиша, но не и комбинацията от печеливши числа.
 

Извършена била проверка, която разкрила проникването в компютърната система и подмяната.

 

 

 

Коментари

Новини Варна