IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
10:25 | 21 ноември 2015
Обновен: 18:35 | 25 април 2024

Без тежки наркомани и лъжци в ДАНС

Изисква се и висока езикова култура от мераклиите за агентурна работа

По материала работи: Слав Велев
Без тежки наркомани и лъжци в ДАНС

Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) ще затръшва вратите си за кандидат-агенти, които са на тежка дрога или лъжат безпардонно. Това става ясно от публикуваната днес в Държавен вестник Наредба за специфичните изисквания, условията и реда за постъпване на държавна служба в ДАНС, която ще влезе в сила от януари 2016 година, съобщава dnes.bg
 

В нея изрично пише, че мераклиите за работа в родното ФБР не трябва да "злоупотребяват с наркотиците", а не въобще да не припарват до такива. Няма нищо записано в забраните и по отношение на алкохола, уточнява "Монитор".
 

Затова пък в рамките на конкурса всеки от кандидатите е длъжен да се яви на полифизиографски тест, или по-известен като детектор на лъжата, а който откаже, ще бъде дисквалифициран от състезанието за агентурна служба. С полиграфа ще се установява доколко мераклиите са надеждни и честни.
 

Наред с това се поставят изисквания те да са клинично здрави, да не страдат от психични заболявания, да са физически годни за съответното направление на дейност в ДАНС, както и да отговарят на предварително определени медицински показатели. 
 

Кандидатите ще се подлагат на щателна проверка дали не осъществяват дейност против националната сигурност, териториалната цялост или суверенитета на страната, както и насочена срещу обществения ред. За подобни обстоятелства ще се рови и около преките им роднини – половинката, с която живеят, без значение дали са в брак или не, децата над 14 г., родители, братя и сестри.
 

Пред мераклиите за агентурна работа в ДАНС има и възрастово ограничение – да са до 40 години. Изрично се поставя условие и за висока езикова култура, което ще се проверява с тест, както и нивото на познание на Конституцията и основните закони, свързани с дейността на агенцията. 
 

От конкурса ще бъде дисквалифициран всеки участник, който шмекерува по време на писмените препитвания с опити за преписване, предвижда още публикуваната наредба. 
 

В нея изрично се посочва и че всички разходи по време на конкурса за постъпване на работа като тестове, медицински прегледи, полиграф и други, ще са за сметка на самите кандидати.
 

В Държавен вестник вчера бе публикувана и още една наредба за ДАНС, с която се урежда кариерното израстване на агентите. При катеренето в йерархията те пак ще трябва да минават през детектор на лъжата, но негативните резултати от него няма да водят автоматично до елиминиране на кандидата за по-висок пост. Те обаче ще се вземат сериозно предвид, когато се провежда лично интервю в рамките на процедурата.

 

Коментари

Новини Варна