IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
14:46 | 23 ноември 2015
Обновен: 10:44 | 30 април 2024

И НИМ на протест: "Арестуват" Божидар Димитров

Служителите в музея ще го огласят с патриотични песни утре

По материала работи: Деян Михайлов
И НИМ на протест: "Арестуват" Божидар Димитров

Служителите на Националния исторически музей се включват в протеста на работещите в музеите и галериите у нас. Той е общонационален и ще се проведе утре. Един от начините им на протест ще е символичен арест на шефа на НИМ Божидар Димитров в кабинета му.

Протестиращите настояват да бъде увеличен бюджетът, свързан с опазване на движимото и недвижимото културно наследство. Те припомнят, че в момента държавните музеи, Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" и 55-те общински музеи не са на делегирани бюджети и това ги поставя в неравностойно положение.

За да се промени това са необходими 7,9 млн. лв. към бюджета на Министерството на културата и 4 772 000 лв., които чрез Министерството на финансите да се разпределят целево по общините, обявиха преди дни синдикатите.

От НИМ обявиха, че няма да затварят вратите на музея, а напротив – ще ги отворят широко за всички, за които българското културно наследство е най-значимото национално духовно богатство.

Протестът, освен "арест" на Божидар Димитров, ще се състои и в закачване на протестни лентички на реверите на работещите.

"Ще огласим НИМ с патриотични песни и маршове. Ще покажем на видеоклип какви биха били пораженията в нашата работа, ако не бъдат изпълнени исканията ни", казаха още от НИМ.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна