IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
България
09:30 | 24 ноември 2015
Обновен: 14:24 | 24 февруари 2024

Бабаитите в България – пловдивчаните: Бият наред

Жените изпитват срам и страх да признаят, че издевателстват над тях

По материала работи: Деян Михайлов
Бабаитите в България – пловдивчаните: Бият наред

Пловдив е с най-много заведени дела за защита от домашно насилие извън столицата. За м.г. те са 238, а от началото на 2015-а до средата на октомври са образувани 193.

Във Варна м.г. е имало 209 производства, в Бургас - 122. В София делата за домашно насилие м.г. са били 630, но делът им спрямо жителите излиза по-малък, отколкото в Пловдив.

Възходящата тенденция започва от 2005 г., когато влиза в сила Законът за закрила на пострадалите от тормоз вкъщи. Според магистрати една от причините е, че все повече жертви осъзнават правата си.

"В малки населени места като Ловеч и Смолян подобни производства се броят на пръсти, но това не означава, че там няма домашно насилие. Хората се познават и изпитват срам и страх да признаят, че партньорите им издевателстват над тях", казва пред "24 часа" адвокат Милена Кадиева от пловдивската фондация "Джендър алтернативи".

Организацията предоставя безплатни юридически, психологически и социални консултации на пострадалите.

Законът предвижда възможност за превъзпитание на извършителите по програми за преодоляване на агресията. В Пловдив обаче тази мярка рядко се постановява от Темида.

Насилниците са хора от всякакви възрасти, професии и социални групи. През 2014 г. например един от най-богатите мъже у нас е бил осъден на 1000 лв. Глоба.

В "Джендър алтернативи" са чували ужасяващи истории от жени за брутален физически, психически и сексуален тормоз. Много от жертвите идвали със синини, кръвоизливи и фрактури. Пловдивчанка дори била парализирана след жесток побой от съпруга си. Свидетели на сцените често стават децата.

Психолозите твърдят, че хлапетата получават трайна емоционална травма. Момичетата възприемат модела на жертва, а момчетата - на насилници. Това, което са видели вкъщи, го прилагат после в собствените си семейства.

В последните 4 г. в Пловдив се забелязва и обезпокоително нарастване на насилието над възрастни от страна на техните деца и внуци. Младите оказват натиск върху родители, баби и дядовци да им приписват апартаменти и земи.

Семейни войни във Facebook

Нерядко психическият тормоз се упражнява над половинката и чрез Facebook. Такъв е случаят с 40-годишен пловдивчанин, който имал забрана да се доближава до жилището и офиса на бившата си съпруга.

Той започнал да я засипва със заплашителни и обидни съобщения в социалната мрежа. Наричал я боклук, гад мръсна, питбул, проститутка. Заканвал се, че ще води война до кръв с нея за сина си и дъщерята.

"Един ден ще ти го обясня очи в очи насаме. Тогава ще ме видиш за последно и ще заминеш на място, където никой няма да знае къде си. Когато свърши законът, започвам аз", написал насилникът.

Той извадил нож срещу половинката си в детската градина, когато отишла да прибира дъщеря им. Изплашената жена се отървала на косъм, след като успяла да затръшне вратата пред него.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна