IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
13:44 | 26 ноември 2015
Обновен: 19:13 | 17 април 2024

Комунизмът в учебниците само българчетата не го учат!

ГЕРБ с петиция за изучаване на тоталитарните режими

По материала работи: Деян Михайлов
Комунизмът в учебниците само българчетата не го учат!

Крайно време е в учебните планове по история да влязат и тоталитарните режими от близкото минало. За това призова депутатът от ГЕРБ Методи Андреев, който обяви, че управляващата партия вече е изготвила петиция и следващата сряда ще я даде на образователния министър Тодор Танев.

Под нея са се подписали над 60 народни представители от ГЕРБ, но ще се търси подкрепа и от всички останали политически сили в парламента, както и на интелектуалци и общественици.

Освен това документът ще бъде качен в онлайн платформата Peticiq.com, където всеки може да подкрепи идеята на ГЕРБ.

Според Андреев изключително наложително е да започне изучаването на тоталитарните режими, за да се формират "правилните ценности при децата".

Той е убеден, че ако изучават престъпленията на комунистическия режим, децата ще започнат да ги осъждат, така както и тези от времето на нацистите.

"България остана единствената страна от бившия комунистически блок, в която не се изучава комунистическият режим. Недопустимо е мирогледът на хората, които ще управляват утре, да се формира в неведение за тоталитарните режими", коментира Андреев.

Според него в учебните планове трябва да залегне не само комунизмът, но и времето преди 9 септември 1944 г., защото тогава също е имало характеристики на тоталитаризъм.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна