IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
20:35 | 27 ноември 2015
Обновен: 13:37 | 10 март 2024

Дъжд и сняг затрудниха движението на места в страната

Шофьорите да тръгват на път само с подходящи гуми, да се движат със съобразена скорост и с повишено внимание, съветват от АПИ

По материала работи: Слав Велев
Дъжд и сняг затрудниха движението на места в страната

През тази нощ периодично ще се ограничава движението на тежкотоварните камиони по основните пътища и магистрали, по които се извършва снегопочистване, съобщи пресцентърът на агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ). Интензивни снеговалежи се очакват в Северозападна България и в областите София и Перник, посочват от АПИ, цитирани от "Дарик".
 

В момента се извършва снегопочистване в двете посоки на автомагистрала "Хемус" в участъка София-Ябланица и по пътя "I-1" Враца-Ботевград. Ограничено е движението на тежкотоварните автомобили в тези участъци до завършване на почистването на снега, леките автомобили се пропускат.
 

Читатели на Dariknews.bg съобщиха за обилен снеговалеж на прохода "Витиня", вследствие на което движението е било затруднено.
 

Ограничено е движението и на тежкотоварните автомобили по първокласните пътища "I-3" Ябланица-Луковит и "I-4" Ябланица-Севлиево на територията на област Ловеч в посока към София.
 

Междувременно огромни задръствания се образуваха и в София заради дъжда.
 

Пътищата в цялата страна са мокри. Синоптици прогнозираха по-рано днес, че до края на деня валежите, които започнаха от Южна България, ще обхванат цялата страна. Очаква се тази вечер дъждът в София, София област и Перник да премине в сняг.
 

АПИ напомня, че първокласните пътища и магистралите се почистват до два часа от началото на снеговалежа според степента на нивата на зимно поддържане, като допустимата дебелина на снежната покривка е 3 см.
 

Агенцията "Пътна инфраструктура" препоръчва на шофьорите на тежкотоварни моторни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да се движат със съобразена скорост и с повишено внимание, спазвайки указанията на контролните органи. Блокирането на движението от превозни средства, които не са подготвени за движение, затруднява достъпа на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.
 

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на националната мрежа от безплатното приложение LIMA, интернет-страницата на АПИ - www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ.

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна