IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
15:14 | 29 ноември 2015
Обновен: 01:59 | 29 април 2024

Все повече китайци учат българска филология в Пекин

Вече има близо стотина дипломирани китайци- българисти

По материала работи: Юлиян Атанасов
Все повече китайци учат българска филология в Пекин

Българският език става все по-предпочитана специалност за изучаване в Китай. Към момента българска филология има само в университета за чужди езици в Пекин. Специалността съществува от няколко години и вече има близо стотина дипломирани китайци- българисти. Защо учат китайците български и каква перспектива виждат в това? Разказват Ани Балджиян и Ивайло Димитров.Все повече китайци избират специалността българска филология. Тя се изучава само в университета по чужди езици в Пекин. Специалността съществува от няколко години, а дипломираните китайци българисти вече са стотина.

 

По време на официалната си визита в Китай премиерът Бойко Борисов и министри от кабинета проведоха в посолството ни в Пекин среща както с българи живеещи в страната, така и с китайци българисти. Те пък го поздравиха с български песни.Тина, Маки и Мая учат български от две години и говорят много добре езика.Висшето образование в Китай е платено, неговата продължителност е три години. Когато завършат тези момичета ще осъществят мечтата си – да правят бизнес с България.В Китай нищо не се прави случайно. В страната има дългосрочни планове за развитие във всяка една сфера. Българският език също попада в плановете на китайците. Те виждат в нашата страна отличен партньор, още повече България е и член на ЕС. Стъпвайки в Източна Европа, Китай на практика е на европейските пазари.
ekipnews.com

Коментари

Новини Варна