IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
13:28 | 2 декември 2015
Обновен: 02:14 | 21 април 2024

Повече пари за библиотекарките, за учените – не

От БАН искаха 97 млн. лева, получиха само 73 млн.

По материала работи: Деян Михайлов
Повече пари за библиотекарките, за учените – не

Още 10 милиона лева отпуснаха депутатите за култура през следващата година. Средствата ще бъдат похарчени за скок на заплатите на работещите в музеите и библиотеките, които излязоха на протест преди седмица.

Парите за БАН обаче останаха без промяна, въпреки че от РБ, БСП, АБВ, ДПС настояха за повече пари за учените.

Четин Казак от ДПС припомни поговорката "Без наука няма сполука", но мнозинството в парламента реши, че Академията ще получи 73 млн. лева, което е с 440 000 лева повече от тази година.
От БАН настояваха за около 97 милиона лева, за да оцелеят. В крайна сметка това си остана само като пожелание.

Учените аргументираха искането си с нарастването на минималната работна заплата на 420 лв., което предполага и скок на възнаграждението на специалистите с висше образование в БАН.

"Не може млад учен в БАН да получава по-малко от помощния персонал, защо се предприема наказателна акция спрямо БАН", застана на страната на Академията Мариана Георгиева от ДПС.

Според нея управляващите демонстрират силов поход спрямо БАН.

"За пореден път за наука има оскъдни средства, с който тя само ще може да вегетира и в условията на задълбочаващата се неграмотност и на липса на всякаква перспектива да работят в България, не знам какво бъдеще резервираме на младите поколения", обвини и съпартиецът й Четин Казак.

"Ако по този начин продължаваме да се отнасяме с науката наистина ще се превърнем в бананова република", заключи той.

 

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна