IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
19:40 | 2 декември 2015
Обновен: 13:55 | 25 април 2024

ЮНЕСКО призна празника “Сурва” за световно наследство

“Сурва” е древен езически обичай, който гони злите сили, за да ни пречисти за нов живот

По материала работи: Пламен Янков
ЮНЕСКО призна празника “Сурва” за световно наследство

Българският фолклорен празник “Сурва” и фолклорният фестивал в пернишките села са включени в представителния списък на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство на човечеството.

 

Това е решено на среща на Междуправителствения комитет на ЮНЕСКО за нематериалното наследство, който заседава в Намибия, съобщиха от световната организация за култура, цитирани от "24 часа".

 

Това е четвъртият български елемент след Бистришките баби, нестинарството и чипровските килими, който става част от световното нематериално културно наследство.

 

“Сурва” е древен езически обичай, който гони злите сили, за да ни пречисти за нов живот.

 

Празникът се отбелязва в България през януари, когато колоритните сурвакари под ритъма на чанове, гайди, тъпани, хлопатари, свирки отбелязват началото на новата година, тържеството на съзидателната човешка енергия и вярата в една още по-плодородна и здрава година, отбелязва прессъобщението от заседанието на международния комитет.

 

До юли 2015 г. в световния списък на ЮНЕСКО влизаха 1031 обекта в 163 държави - културни, природни и от смесен характер. Най-много обекти има в Италия. 

Коментари

Новини Варна