IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
България
11:41 | 4 декември 2015
Обновен: 20:46 | 21 февруари 2024

Христо Иванов - "ябълката на раздора" между РБ и АБВ

Ще излезем от коалицията, ако го сменят, закани се Атанасов

По материала работи: Деян Михайлов
Христо Иванов - "ябълката на раздора" между РБ и АБВ

ДСБ ще напусне управляващата коалиция, ако правосъдният министър Христо Иванов бъде сменен, заяви депутатът от партията Атанас Атанасов.

"Христо Иванов ще е министър до тогава, докато представителите на ДСБ са във властта. Ние сме комплект. Не може да бъде изваден Христо Иванов от правителството въпреки волята на ДСБ – в това сме категорични", отсече той пред БНР.

Ключови предложения за промени в Конституцията, които трябваше да направят реформата, не успяха да спечелят одобрението на временната комисия за обсъждане на законопроекта. Атанасов, който е зам.-председател на комисията, обясни случващото се така:

"На първо място има едно огромно мнозинство, което е формирано за защита на статуквото в прокуратурата и то беше демонстрирано. Нито една поправка, която да касае работата на прокуратурата, не беше подкрепена, освен от нас и реформаторите. На второ място, основната битка, която се проведе от силите, които защитават статуквото, беше да се направи такова съотношението в колегиите, които ще бъдат формирани след разделянето на ВСС, че в прокуратурата да не може да се случи нищо, за да останат нещата в същото положение".

На въпрос дали вижда връзка между записите, появили се сега и дебата за Конституцията, и твърдението, че реформаторите клатят правителството, той коментира, че това е типичният стил на активните мероприятия - винаги трябва да има дежурен виновник, към когото да бъдат насочени погледите, за да може в сянка да останат кукловодите. 

"Какъв интерес имат реформаторите да клатят правителството? Нали клатенето ще вземе да ни събори всичките! Това е абсурдно твърдение. Прекият ефект на този скандал доведе до много сериозно обединяване и сплотяване на противниците на съдебната реформа и на защитниците на статуквото", каза Атанасов. Според него основна прицелна точка на тази атака е премиерът Бойко Борисов.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин коментира критиката към министъра на правосъдието Христо Иванов от страна на АБВ, като подчерта, че тя е, защото определено предложение се внася, без да се потърси чуждото мнение.

"Ако господин Иванов търси подкрепа, той ще дойде, ще пита, ще се съобрази… Същото става въпрос да повтори и за законопроекта за корупцията. Госпожа Кунева е направила среща с парламентарната група. Ние поискахме за пореден път да ни даде новия проект, който смята да внесе, за да можем да си кажем мнението по него и да го обсъдим, ако реши да вземе предвид някои бележки. Все още не сме го получили. Надявам се да не бъдем поставени пред свършен факт", заяви Калфин.

Преди два дни лидерът на АБВ Георги Първанов заплаши, че партията му ще излезе от властта заради неприемането на техни предложения в бюджета. Бившият президент поиска и оставката на правосъдния министър Христо Иванов.

Съпредседателят на РБ Радан Кънев пък обвини Георги Първанов в лош тон, заради исканията му все за оставки на министри от РБ.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна