IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 21°
България
22:10 | 4 декември 2015
Обновен: 18:00 | 25 април 2024

Премиерът: Изказванията за подготвян преврат са пресилени

По-рано днес Борисов посети българо-турската граница заедно с британския министър-председател Дейвид Камерън

По материала работи: Борис Проданов
Премиерът: Изказванията за подготвян преврат са пресилени

Оценките за България, за правителството са повече от добри. Думите на Дейвид Камерън още веднъж препотвърдиха това, което казахме и преди година - че трябва да направим правителство, да сме по-смирени, да се концентрираме върху работата, да спрем да се занимаваме само със себе си, да си поставим приоритетите, каза премиерът Бойко Борисов в интервю за предаването на БНТ „Панорама".

 

По-рано днес посети Борисов българо-турската граница заедно с британския министър-председател Дейвид Камерън, когото возил лично „на джипката, за да разгледа планините по-хубаво". „Камерън си отиде с впечатления - едно е да ти разкажат, друго е да видиш. Той го почувства, защото вятърът и калта са еднакви са всички", разказа Бойко Борисов.

 

По думите му, британският му колега е видял в какви условия българските граничари, полицаи се хранят, как живеят с кучетата, постовете, санитарните възли, с калта и тежките метеорологични условия. Дейвид ми е приятел, толкова години вече работим заедно, не става дума нито за погалване, нито за похвала. Ние сме си свършили работата, каза още Бойко Борисов.

 

Изказванията, че срещу мен се готви преврат, са пресилени, защото само преди месец, с резултатите, които постигнахме на местните избори, българите потвърдиха управлението, в което ГЕРБ участва, посочи Борисов и допълни, че очаква повече спокойствие и концентрация в работата. „Сега, на 15 декември, ще пуснем Северната тангента. Днес излезе, че ръстът на икономиката ни за третото тримесечие е малко над 2,9%. Това означава, че хората са по-спокойни, харчат повече, дошли са повече инвеститори. Трябва да я пазим тази стабилност", подчерта Борисов.

 

„Прокуратурата е независима институция, която върши работата си прекрасно. И мен, и Цветанов, са ни викали 15 пъти на разпит", припомни Борисов.

 

Не искам да бъда толкова остър с Русия, защото има много изгодни за българската държава отношения, които искам да запазя, заяви Борисов в коментар на кризата между Русия и Турция: „Ние сме приели всички ценности на евроатлантическата общност, изпълняваме своите ангажименти и сме максимално прецизни с Турция. Ние не сме страна в този конфликт. Ние свършихме работата си така, че от руска страна нямаме провокация. Вярно е, че се извадиха възможно най-мръсните, най-кирливи ризи. Но когато президентите на двете страни си дават такива обвинения, това не е никак приятно за международната общност".

 

С нашата много праволинейна, твърда и в същото време гъвката позиция, с поведението, което имаме като държавници, мисля, че в момента сме изключително добре поставени, посочи премиерът.

 

„Можеш да осъдиш или да изобличиш някой само когато имаш абсолютни доказателства. Такива ние нямаме, имаме само съмнения, а те не се изговарят на глас", каза той в комевнтар на хипотезата за руска атаките срещу сайтовете на български институции в изборния ден.

 

Ние имаме възможност да върнем руските туристи и да изнасяме отново наша продукция за Русия. С нашата праволинейна политика сме направили така, че не само от Европа, а и от Русия да ни признаят, добави той.

 

Къде ми е претенцията към правосъдния министър Христо Иванов? Когато излезеш и кажеш: „Аз съм единственият, който може да направи правосъдната реформа”, това е обида към останалите парламентарни групи в парламента. Това не може да се случи така. Аз не съм си позволил да кажа, че аз съм гарантът. Всяко действие обяснявам с това, че имаме парламент на първо място”, коментира Борисов.

 

„С много такт и умение успяваме да свършим дадената работа. Министър Москов обиколи всички парламентарни партии. Всички неща му се случват в здравната реформа – неговите хора го подкрепят, браншът - също”, посочи Борисов и добави, че по същия начин подхожда министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

 

„Вместо всеки ден да обясняваме колко е важно всички да потвърдим тези 180 гласа, да направим крачка напред, дори с повече стъпки, вместо да търсим обединение, излизаме и казваме – само този може да я направи. Всички са ми мили, но молбата ми е да не си позволяваш за всяко нещо да се плаши - дали е АБВ, ДБГ, ДСБ, РБ, че ще излязат от управление. И какво ще се случи?”, попита премиерът.

 

Той попита защо всеки ден слуша това и подчерта, че очаква всички парламентарни групи да започнат със стъпките, които всички са одобрили. „това го иска и народът, и Брюксел”, добави Борисов. Запитан дали позицията на правосъдния министър е стабилна, Борисов посочи: „Стабилен му е столът на Христо Иванов. Той го прави нестабилен с това, че всеки ден влиза във войни”.

 

cross.bg

Коментари

Новини Варна