IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
19:45 | 8 декември 2015
Обновен: 10:52 | 24 април 2024

Горски поръчват джипове за по 200 бона

Министър Танева няма да ги спре: Развиват и ловен туризъм!

По материала работи: Слав Велев
Горски поръчват джипове за по 200 бона

Земеделският министър Десислава Танева обяви, че няма да спре поръчка на джипове за горските администрации.
 

Обществени поръчки за луксозни джипове с цена около 200 хил.лв. са направили 4 от шесте държавни горски предприятия, съобщава dnes.bg.
 

Министърът разясни, че в обхвата им се извършва и ловен туризъм, в който участват и много чуждестранни гости, които идват специално за това в страната и това е един "скъп туризъм".
 

"Оттам насетне ние като принципал търсим единствено и само резултатите по отношение на управлението на различния вид дейности - изсветляване на сектора, финансов резултат и мерките, които сме взели срещу незаконните дейности в горите", каза министърът, цитирана от БТА.
 

"Ще видите подобрение във всяка една от позициите. Всичко останало е въпрос на преценка на мениджмънта", коментира земеделският министър.
 

Танева каза още, че мерките за контрола върху дейностите в горите означават и финансови тежести за операторите в сектора. Така тя коментира протеста на дърводобивните компании срещу реформата.
 

Днес служители от фирми в района на Самоков се събраха край основния път към столицата и заплашиха да го блокират по-късно през деня. Недоволството е продиктувано от серията мерки, които държавата предприе през последната една година в борбата с незаконния дърводобив и износ на дървен материал.
 

Освен мораториума от март 2014 г., последните законодателни промени въвеждат задължението фирмите в сектора да поставят GPS-и на всеки камион и видеокамери в цеховете за своя сметка.
 

От дърводобивните и дървопреработвателните фирми твърдят, че тези промени ще доведат до масов фалит - поне на 50 на сто от компаниите и загуба на хиляди работни места. Според тях мерките няма да сработят срещу мафията в бранша, а само ще оскъпяват излишно продукцията. Само в Община Самоков работещите дърводобивни предприятия са близо 230.
 

Министърът на земеделието и храните обяви днес началото на благотворителна кампанията на МЗХ в подкрепа на Сдружение "Аутизъм днес" - "Купи жива елхичка, помогни на дете".
 

Кампанията ще продължи до 15 декември, а чрез горските предприятия в 18 областни центъра на страната ще бъдат разпродадени общо 3000 живи елхички. Цената на всяка е от 25 до 30 лева, а 5 лева от нея ще отидат за каузата - в помощ на децата с аутизъм.
 

Със събраните средства ще се подпомогнат центровете за деца с аутизъм чрез обучение на квалифицирани педагози и експерти, които да работят с тях.
 

Миналата година МЗХ е продало общо 7800 живи елхички, а за тази очакванията са още повече, каза министър Танева. Тя посочи, че ведомството има готовност да осигури допълнителни бройки от предвидените за каузата. Министерството на младежта и спорта се включва в кампанията със закупуване на голям брой елхички за всички тотопунктове в страната, обави зам.-министър Нина Найденова.
 

Живи елхички, в подкрепа на благородната кауза, ще красят всички останали министерства и Министерския съвет.

 

Коментари

Новини Варна