IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
10:13 | 10 декември 2015
Обновен: 03:10 | 28 март 2024

ДПС държи властта, държи я и в зависимост!

Първан Симеонов: ДПС е властовият център в България

По материала работи: Деян Михайлов
ДПС държи властта, държи я и в зависимост!

Най-важното от това, което се случи вчера, всъщност не е новина, а потвърждение на нещо, което мнозина вече долавят. Ако в България има един властови център, той за кратко може да се нарече ДПС. Това важи не само за съдебната реформа, а въобще, каза пред БНР политологът Първан Симеонов в коментар за вчерашните събития в парламента и оставката на правосъдния министър.
"Точно както ДПС държеше управлението на Орешарски, така държи и това управление. Държи го в два смисъла – да не падне, в ключови моменти гласува с него, държи го и в зависимост, иначе няма как да си обясним голяма част от случващото се", разви той тезата си.

По думите му от вчерашния ден освен оставка, има още три важни новини.

"Едната е, че ДПС успя да представи себе си като гарант, без който са невъзможни конституционните промени. И второ – по този начин се вкарва напрежение вътре в партиите на самия Реформаторски блок, защото те са принудени да реагират различно в тази ситуация. Третото, което се случва, е, че лека-полека ДПС изтласква реформаторите като реален партньор на управлението", отчете Симеонов.

Според него Реформаторите ще се опитат сега да направят две неща едновременно – и да изглеждат красиво, и да изглеждат прагматично.

"Не изключвам още министерски оставки, още повече че самият Борисов отдавна е доказал, че обича да разделя и владее своите партньори – министерските рокади могат да станат допълнителна причина той да нагнети още напрежение у реформаторите", прогнозира политологът.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна