IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
12:27 | 12 декември 2015
Обновен: 02:06 | 21 април 2024

Две дами станаха "Политик на годината"

Призьори в юбилейното 20-то издание на класацията са Ирина Бокова и Йорданка Фандъкова

По материала работи: Слав Велев
Две дами станаха "Политик на годината"

Генералният директор на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО) Ирина Бокова и кметът на София Йорданка Фандъкова станаха Политик на 2015 г. в традиционната класация на Дарик радио, съобщава dnes.bg.
 

Радиото обявява Политик на годината за 20-та година. През юбилейната за класацията година за първи път с приза са удостоени двама политици и то две жени - едната като световен политик от България, а другата като политик в България.


Ирина Бокова беше избрана за Политик на 2015 г. заради ролята й начело на ЮНЕСКО, която отбеляза през 2015 г. 70 години от създаването си. В организираната от Бокова 38-ма Генерална конференция на ЮНЕСКО в Париж участваха редица световни лидери.
 

Бокова ръководи ЮНЕСКО втори мандат и е кандидатурата на България за генерален секретар на Организацията на обединените нации (ООН), чийто избор ще бъде през 2016 г. 
 

През пролетта на 2015 г. тя имаше активна роля за приемането на Резолюция 2199 на Съвета за сигурност на ООН за опазване на културното наследство на Ирак и Сирия, подкрепена от Съединените американски щати и Русия, въпреки разногласията им по редица международни въпроси. Бокова организира среща на върха в ЮНЕСКО за прилагането на резолюцията. Тя зае категорична позиция срещу незаконната търговия с културни предмети и най-вече с откраднати антики, с чиято продажба се финансират терористични дейности.
 

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която също става Политик на 2015 г., спечели за трети път изборите за столичен кмет още на първи тур. 
 

През 2015 г. тя откри първия завод за софийските отпадъци, който решава окончателно проблема с боклука на столицата, заради който през първото десетилетие на този век имаше бунтове и тежки спорове. 
 

Отново през 2015 г. Фандъкова откри седем нови станции на софийското метро, възстанови експозицията на Музея за история на София в сградата на Централната минерална баня, отвори няколко нови детски градини и продължи редица мащабни проекти за обновяване на столицата.

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна