IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
България
13:03 | 12 декември 2015
Обновен: 14:26 | 24 февруари 2024

Владислав Горанов: Ок. 800 млн. лв. годишно се отпускат за бременност, раждане и отглеждане на дете

Възможностите на държавния бюджет не са безкрайни, припомни финансовият министър

По материала работи: Слав Велев
Владислав Горанов: Ок. 800 млн. лв. годишно се отпускат за бременност, раждане и отглеждане на дете

Раждането на деца никога не трябва да бъде обусловено от държавни трансфери, категоричен е финансовият министър Владислав Горанов. Това заяви той в предаването "Годината" на Дарик. "Държавата дава много по отношение на платеното майчинство както по отношение на продължителността, така и по отношение на социалните трансфери, които се правят за отглеждане на дете. Това са възможностите на бюджета, те не са безкрайни, а размерът на сумите, които се отпускат, свързани с бременността, раждането и отглеждането на дете, са от порядъка на около 800 млн. лв. годишно", каза той.
 

Горанов посочи, че условията на живот, спокойствието и предвидимостта в икономиката са по-важни от социалните трансфери за демографското развитие. Годините, в които държавата е вървяла добре, има ръст, независимо от размера на помощите. Обратно, колкото и да са големи трансферите, при криза и при нестабилност, склонността на хората да раждат деца намалява, мотивира се финансовият министър.
 

"За мен броят на децата и отношението към тях не бива да зависи от социалните трансфери, в противен случай къде отива ценността на това да раждаш и отглеждаш дете заради естествените човешки стремления, а не заради някакви социални трансфери. И виждаме, че тези, които най-лошо отглеждат децата си, разчитат именно на тези трансфери", каза Горанов и допълни: "Няма еднозначна теза дали това, което се прави през социалната политика, е най-доброто възможно по отношение на раждането и отглеждането на деца, защото виждаме, че точно с тези социални трансфери най-много се спекулира и се раждат деца самоцелно, на които не се осигурява достатъчно качествен начин на живот".
 

Финансовият министър Владислав Горанов не очаква промени във формата на управление и не вижда причини за това.  "Твърде дребнаво беше на фона на залога за стабилността и перспективата на държавата това вричане и поставяне само на една карта на съдбата на държавата и нейното управление в момента. Безспорно съдебната реформа е важна, тя трябва да продължи със законодателните промени, които се налагат под ниво Конституция, но в никакъв случай стабилността на държавата не бива да бъде залагана на карта заради нещо относително дребно на фона на всички други процеси", смята финансовият министър.

Коментари

Новини Варна