IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 20°
България
21:32 | 13 декември 2015
Обновен: 09:34 | 18 май 2024

Цветанов спокоен: Нямам притеснение за кабинета

Правителството няма политическа алтернатива, категоричен е той

По материала работи: manager
Цветанов спокоен: Нямам притеснение за кабинета

Партиите извън ДСБ в Реформаторския блок имат ясна и публично заявена позиция - те остават в правителството и го подкрепят. Нямам притеснения за стабилността на кабинета, обяви заместник-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ Цветан Цветанов в интервю за "24 часа".

По думите му обаче може да се тръгне в посока на някакви първи изводи. Като един от тях Цветанов повтори думите на своя лидер Бойко Борисов, че с действията си Радан Кънев е дал старт на своята кампания за президентските избори през есента на 2016 година. "Макар и чрез едно странно решение, което остава извън политическата логика. Когато в кабинета има министър, който е член на твоята партия и заявяваш, че ще бъдеш опозиция...Много трудно някой може да коментира подобен казус", посочи още той.

Цветанов коментира и казуса със здравния министър Петър Москов, който напусна ръководството на ДСБ, за да остане министър в кабинета Борисов. "Министър Москов е номиниран от министър-председателя на България. Работата му е била подкрепяна от парламентарното мнозинство въпреки обвиненията към нас, които са идвали от ДСБ. Но тук е важно да уточним, че не само министър Москов остава, а и никой от ДСБ не е заявил, че напуска кабинета", подчерта Цветанов. 

Той посочи, че с оглед станалото през последните дни, се вижда неискреност в думите на Радан Кънев. "Ако съумеем да бъдем принципни и да спазваме политическата логика, трябва да кажем, че всичко, което се случи през последните 4-5 дни, може би е било замислено и подготвено. А сега просто е намерен подходящ момент, за да се извади някакъв аргумент и по същество да стартира предизборната кампания за президент на г-н Радан Кънев", заяви Цветанов.

Той увери, че от ГЕРБ искат повече от всичко процесите на реформа в правосъдната система да бъдат необратими и категорично не приема твърденията, че мнозинството е бламирало реформата, която е била предложена от Христо Иванов.

"Бойко Борисов е министър-председателят на България, който направи немалко политически компромиси със съставянето на кабинет, който да върви по единствено възможения път - европейския. Фактът, че за изминалата първа година от мандата на този кабинет отчитаме финансово и политическо развитие, означава, че страната ни се движи в правилната посока”, отчете още Цветанов.

Той отбеляза, че стабилността на кабинета и на парламентарното мнозинство нямат политическа алтернатива в настоящия момент. "Защото, ако надделеят провокаторите на напрежение в държавата, по-добре наистина да се отиде на избори. Но аз лично все още не смятам, че е дошъл моментът за говорене за избори", посочи заместник-председателят на ГЕРБ.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна