IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
България
14:01 | 14 декември 2015
Обновен: 00:42 | 19 април 2024

Прогноза: Цената на тока ще падне до 1 година

Свободният енергиен пазар създава натиск върху търговците

По материала работи: Деян Михайлов
Прогноза: Цената на тока ще падне до 1 година

През 2017 цената на тока за крайни потребители ще започне да пада. След либерализацията на електроенергията, тя първоначално ще се покачи, прогнозира енергийният експерт Венцислав Топузов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. 

"Енергийната борса е ключов инструмент за прозрачност на пазара", обясни Топузов.  

Относно опасенията на енергийния министър, че в началото на либерализирания енергиен пазар ще има покачване на цените, специалистът коментира, че "вече е факт едно завишаване, което е резултат на непазарен механизъм".

"Енергийната сигурност“ реално е 5%-ен допълнителен данък към производителите и вносителите на енергия. Това е следствие на стари регулаторни решения, които доведоха до "дупката“ в НЕК.

"Шест месеца до една година ще са нужни, за да се стигне до сваляне на цените след първоначалното покачване“, каза Топузов.

"Първо, търговците трябва да свикнат да работят в новите условия. Трябва да съумеят да създадат продукти, ориентиране към битовите потребители. Нужно е известно време на научаване и напасване, защото това са нови пазарни реалности. Второ, трябва да се инвестира в оптимално използване на времето. Трябва да се инвестира, всичко да е онлайн и търговците да имат минимални разходи за обслужване на един клиент. Тогава цените ще се нормализират", смята експертът

Относно препоръката на Световната банка за плавна либерализация, Топузов каза, че има крайни срокове за ключови стъпки, които трябва да се случат.

"Първата е февруари, когато всички  ЕРП-та трябва да имат стандартизирани товарови профили. Всеки краен потребител може да излезе на пазара. Доскоро се изискваше специален електромер с почасово мерене. Това очакваме да отпадне през февруари. Вторият ключов момент е процедурата да се улесни, защото е написана за индустриални клиенти и е много стара", каза Топузов.  Април месец е срокът, който КЕВР е поставил, за да предложат нови правила, специално насочени към битови и малки бизнес клиенти.

"Последният момент, е един вид изтикване на тези клиенти на свободния пазар. Тоест, ако регулаторната комисия каже, "пазарът е либерализиран“ всеки преминава реално от крайните снабдители, както е в момента, към доставчика на последна инстанция. Тогава всеки може по всяко време да си смени доставчика“, каза Топузов.

Препоръката на шефа на КЕВР битовите и малки бизнеси да се възползват от "пакетите“, Топузов коментира, като обясни, че „може би се има предвид примера на Унгария. Там регулираните цени са доста ниски и крайният потребител дълго време не искаше да се възползва от либерализирания пазар. Тогава търговците предложиха например телекомуникационна услуга, комбинирана с електроенергия. Така пакетът става много по-евтин, като цяло, отколкото двете услуги поотделно. Това пазарът сам трябва да реши. 

"Свободният енергиен пазар създава натиск - и върху търговците, да са по ефективни, и върху производителите, да са по-конкурентни. Реално идва външен натиск по естествен начин от потребителите, които имат нужда от цена и обслужване. Тогава започваме да се освобождаване от непрозрачните, порочни практики“, заключи експертът.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна