IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
16:01 | 15 декември 2015
Обновен: 04:50 | 19 април 2024

Болниците пак на червено в края на годината

Въпреки дълговете, за НЗОК няма дейност над лимита

По материала работи: Слав Велев
Болниците пак на червено в края на годината

Болниците остават с милиони левове неразплатена дейност в края на годината. Това се случва всяка година, припомня dnes.bg.


Тази пролет, с постановление на Министерския съвет, на лечебните заведения бяха определени твърди бюджети, в които трябва да се вместят. Болниците трябваше да сформират листи на чакащи, за да не харчат повече от планираното.
 

Оказва се обаче, че някои от големите болници имат надлимитна дейност за милиони. От самата институция нито потвърдиха, нито отрекоха изнесените цифри.
 

Според пресцентъра на НЗОК, точна прогноза ще може да се даде след заседанието на Надзорния съвет в петък, когато ще се съберат данни за всички постъпления и чакащи плащания.
 

От касата съобщиха, че за тях надлимитна дейност не съществува по силата на постановление на МС. Това означава, че всичко, което болниците са изработили извън разрешения им бюджет, ще си остане за тяхна сметка, припомня БНР.
 

Университетската болница "Александровска" отчете, че до края на октомври са натрупали малко под 2,5 милиона лева надлимитна дейност, болница "Токуда" са надвишили разрешения им бюджет с близо 3 милиона до края на август, от ВМА и "Софиямед" отказаха информация, а от Пловдивската университетска болница "Св.Георги" обявиха, че са спазвали стриктно ограниченията.
 

През август от Здравната каса беше изнесена информация за прогнозен дефицит в размер на 296 милиона лева. От тях 150 милиона лева за лечение на българи в други страни от ЕС, а останалите за лекарства и болнично лечение в България.

Коментари

Новини Варна