IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
България
14:22 | 16 декември 2015
Обновен: 09:32 | 18 май 2024

Скоро става ясно дали китайци ще инвестират в АЕЦ "Козлодуй"

Дончев: Става въпрос за компания с десетки милиарда годишен оборот

По материала работи: Деян Михайлов
Скоро става ясно дали китайци ще инвестират в АЕЦ "Козлодуй"

До три-четири месеца ще е ясно ще се включи ли китайски инвеститор в строежа на нов блок в АЕЦ "Козлодуй", стана ясно от думите на вицепремиера Томислав Дончев пред журналисти в МС.

Потенциалният инвеститор за 7 блок е голяма китайска компания с огромен опит в енергетиката, с няколко десетки милиарда годишен оборот, обяви той и даде да се разбере, че интересът от китайска страна е сериозен. Името на компанията обаче, Дончев не пожела да разкрие без тяхно съгласие.

Възможността китайски инвеститор да се включи в проекта обяви премиерът Бойко Борисов при посещението си в Китай, като каза, че преговаряме за финансиране на строежа на седми, а после и на осми реактор.

"Говорим за финансов инвеститор в един бъдещ строеж, защото всички знаем, че след 10-15 години трябва да продължим да имаме реактори в "Козлодуй", но за тази работа трябват и пари", коментира премиерът тогава.

Днес Дончев съобщи, че само три седмици след визитата на българската делегация в Китай имаме посещение от страна на компанията по наша покана и обясни каква е целта му.

"Допълнителни разговори, преговори, какъв би бил икономическият модел на сътрудничество плюс посещение в ядрената електроцентрала в Козлодуй, за да се запознаят със ситуацията на място – не толкова с действащите мощности, колкото с подходящите площадки за изграждане на нова ядрена мощност", каза вицепремиерът.

"Срокът, който определих е 3-4 месечен, създава се смесена работна група , която трябва да изчисти най-вече икономическия модел, по който би могла да се случи тази инвестиция", допълни той. Дончев каза, че иска след този срок да има ясен сценарий, може и два, за да имаме възможност да избираме.

Вицепремиерът коментира, че е рано да се говори за пари, доколкото не е уточнен основният въпрос за дяловото участие на китайския инвеститор. "Това е едно от нещата, които трябва да се случат като резултат от преговорите. Обсъждат се всякакви варианти - и мажоритарно, и миноритарно участие. Ще видим кой от сценариите е най-приемлив за нас, разбира се, и за инвеститора", допълни той.

Дончев каза още, че всички предишни проекти са били базирани малко или много на държавно финансиране – дали директно от държавата или от държавна компания. Тук моделът е по-различен, защото говорим за стратегическо участие на инвеститор, който да финансира голяма част от проекта с негови средства, без държавна гаранция, уточни той.

Все пак Дончев каза, че не се изключва вариантът държавата да има дялово участие в новия блок, но по-скоро миноритарно, като напомни, че проектът би се реализирал на площадка, която е държавна собственост и имаме основание да претендираме за дял.

"Дялово участие в инвестицията е още много рано да се коментира. Това е резултатът, който трябва да получим от работата на работната група само след няколко месеца – да знаем има ли реалистичен сценарий да продължим или търсим друг", обобщи вицепремиерът.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна