IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
14:13 | 17 декември 2015
Обновен: 09:31 | 18 май 2024

Започват преговори за вот на недоверие към правителството на Борисов

БСП иска да разбере кой е в опозиция, кой в управлението

По материала работи: Слав Велев
Започват преговори за вот на недоверие към правителството на Борисов

БСП обяви, че започва преговори за вот на недоверие срещу кабинета. "Червените" ще търсят подкрепа от всички парламентарни група и от независимите депутати, информира dnes.bg.
 

Темата ще бъде уточнена по време на разговорите, но мотиви ще се търсят в почти всички сектори на управлението, включително и протестите, както и в изказванията за сланина, ракия, винетки. Това стана ясно от декларация на БСП, прочетена от говорителя на левицата Атанас Мерджанов. С вота си на недоверие социалистите ще искат да стане ясно и кой е в мнозинството и кой е опозиция. 
 

"Пазарлъкът, на който, сме свидетели, е недопустим за една демокрация. Не може отделни народни представители да влизат и излизат от мнозинството все едно става дума за някаква квартална кръчма", каза Мерджанов. 
 

Той иронизира реформаторите, начело на която има двама председатели - единият управляващ, а другият - в опозиция. Той предупреди, че управлението не е детска игра, а министерското кресло не трябва да се използва за примамка на партийци. 
 

"Ще е честно в настоящата обстановка премиерът да препотвърди легитимността на сегашното правителство, за да стане ясно на българските граждани кой кой е", каза говорителят на червените.
 

Мерджанов обяви, че кабинетът се е провалил в предизборното си обещание - гаранцията за стабилност. "След като активно участваше в дестабилизиране на кабинета на Орешарски, ГЕРБ обеща, че ще настъпи стабилност. Но настъпи ли?", попита социалистът.
 

Той припомни многото протести - на синдикати и работодатели, на полицаи, надзирателите, съдиите, музейните работници, бежанци, българи срещу роми и роми срещу българи... "На тази реалност се отговаряше с цинизъм, с отсъствие на министрите от парламентарния контрол, с изказвания за поршета, с разсъждения за ракия и сланина, за да се стигне до изявлението на Лиляна Павлова, която като същинска Мария-Антоанета обяви, че който няма пари за винетки, да не пътува", каза депутатът.
 

Мерджанов обясни, че с вота си ще дадат възможност на тези, които казват, че са опозиция, да го докажат. Той даде да се разбере, че вотът може да е във всяка сфера - енергетика, където има задължения за милиарди, в сигурността - заради протестите на полицаите и ежедневните стрелби, включително и гаубици в центъра на София.
 

"В областта на обраната, където един министър излъга, че му е предлаган подкуп и излага на риск пилотите ни", каза още Мерджанов. Той добави и външната политика, здравеопазването, образованието, социалната политика и др. 
 

"От подкрепата ще съдим кой е опозиционер и кой скрита лимонка. Отворени сме за вашите предложения, уважаеми нови опозиционери", завърши словото си Мерджанов.

 

Коментари

Новини Варна