IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
България
17:19 | 19 декември 2015
Обновен: 20:55 | 17 април 2024

10 хиляди деца по-малко са родени през 2015 година

Сигнали, че и тази година ще бъде отчетен отрицателен прираст, се дават от близо седем месеца.

По материала работи: Златина Добрева
10 хиляди деца по-малко са родени през 2015 година

Близо 10 хиляди бебета по-малко са се родили през 2015 г. в сравнение с предходните 12 месеца, показва справка от Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването до 19 декември, цитирана от „Труд". 

 

 

Сигнали, че и тази година ще бъде отчетен отрицателен прираст, се дават от близо седем месеца, коментира доц. Иван Костов, директор на столичната Първа АГ болница „Св. София". Това е тенденция от последните 30 години, като на моменти се наблюдават пикове и спадове. „Бъдещите майки стават все по-малко, защото българите се страхуват от икономическата обстановка. Смятат, че няма да се справят финансово с издръжката на дете", заявява още доц. Костов.

 

 

Следващият негативен фактор е, че модерната българка забременява все по-късно. Така обаче самият процес на зачеване и износване често е усложнен заради възрастта й. Тя предпочита да прави кариера, да пътува. Костов е категоричен, че жената трябва да роди първото и второто си дете между 20-ата и 30-ата си година, тъй като това е идеалната възраст. След 37-ата година яйчниковият резерв намалява.

 

Коментари

Новини Варна