IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
13:43 | 21 декември 2015
Обновен: 13:31 | 24 април 2024

Суматохата около Коледа – изнервя ли ви?

Посветете се на спорт, музика и приятели, съветват психолози

По материала работи: Деян Михайлов
Суматохата около Коледа – изнервя ли ви?

Истеричното предпразнично пазаруване, суматохата около осигуряването на подаръци за близките ни хора, желанието трапезата да е перфектна понякога превръщат Коледа в истински кошмар.

Психотерапевтите съветват да не натоварваме празника с прекалено много очаквания, защото не всичко зависи от нас.

Мразя Коледа! Чували ли сте тази реплика? Ако не самите вие, то със сигурност сте попадали на човек, който не обича суматохата, съпътстваща един от на-светлите християнски празници и изпада в депресия през дългата почивка.

Обяснение за лошото настроение в този период на годината има. Според психотерапевтите напрежение в отношенията между хората по празници има и от факта, че са заедно по-дълго в сравнение с делничен ден. В такива моменти хората си правят равносметки.

Според психотерапевти безпаричието най-често е причина за скандалите по празниците. Въпреки финансовите проблеми българите все още намират поводи за усмивка.

Лошото настроение е естествено временно състояние за всеки човек. Когато то е повече от две седмици, вече може да е индикация за по-сериозен проблем.

Ако сте нервни по празници, може да се опитате да надвиете подтиснатостта със спорт, музика и приятели. Ако това не помогне, излезте навън. Вгледайте се в обичайния пейзаж, защото там може да се крие нещо, което не сте видели в забързаното ежедневие и то да ви хареса, съветват психолози.

Коментари

Новини Варна