IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:28 | 22 декември 2015
Обновен: 22:51 | 26 април 2024

Блянът на Калфин: Увеличаване на доходите ни

В България има работа, категоричен е социалният министър

По материала работи: Деян Михайлов
Блянът на Калфин: Увеличаване на доходите ни

Най-важното е да създадем условия и стимули в България да се увеличават доходите от труд, заяви в интервю за БТА вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той изрази категоричната си позиция, че в България има работа.

Според него анализите на пазара на труда показват, че най-голям недостиг на работна сила се наблюдава в дейности, за които се изисква някакъв занаят. 

Недостиг на работна сила има обаче и в образователната система, на места има търсене и в търговията, и в услугите. 

"Ще имаме нужда и от квалифицирани инженери и специалисти в технически специалности", отбелязва социалният министър.

Той обаче изразява съжаление, че въпреки перспективите за работа, тези професии не са сред най-желаните, тъй като ученето изисква повече усилия.

"Това, което мога да кажа без риск да сбъркам е, че хора с професионални умения и не задължително с висше образование могат да си намерят лесно и добре платена работа", казва Ивайло Калфин.

Според него все още е доста широка "ножицата" между търсене и предлагане на пазара на труда и има липса на стратегическо планиране при избор на бъдеща професия на децата още от семейството и от училище.

"Много е важно постепенно и като общество, и като държава, и на ниво семейство, да се предприемат целенасочени мерки, свързани с мисъл за бъдещето", каза Калфин.

По думите му е важно подобен подход да се внедри и в образователната система, така че да се подготвят повече бъдещи кадри за нуждите на бизнеса.

Социалното министерство ще включи по-активно представителите на бизнеса при формирането поне на краткосрочните прогнози. Всеки един работодател знае приблизително точно от какви кадри ще се нуждае през следващите 12 месеца. "Ще се постараем да пренесем това прогнозиране на регионално равнище", допълни Калфин.

По думите на вицепремиера социалната изолация и крайната бедност като цяло биха могли да се превърнат в предпоставки за екстремизъм. Затова той смята, че в интерес на цялото общество е да не допуснем създаването на маргинализирани общности.

"За мен не подлежи на съмнение необходимостта да се подпомагат роми или бежанци. Тази помощ от обществото обаче трябва да даде шанс на всеки един ден те сами да поемат грижата за себе си и семейството си и да подпомагат чрез данъците други граждани в нужда", коментира вицепремиерът Калфин.

Сред промените в социалната сфера, направени през тази година, с ефект за хората през 2016 г., социалният министър откроява увеличаването от средата на годината обхвата на семействата, които ще получават месечни помощи за отглеждане на дете с около 10 000 чрез покачване на доходния критерий до 400 лв. на член от семейството и увеличаването средствата за семейства с едно, две или три деца.

Около 300 милиона лева европейски средства ще бъдат вложени в разширяване на услугите на пазара на труда и социалните плащания, отбеляза още социалният министър.

Ивайло Калфин напомня и за очакваното увеличаване на пенсиите с 2,5 на сто от средата на 2016 г. и изразява надежда да има възможност и за великденски и коледни добавки за най-бедните догодина.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна