IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:21 | 23 декември 2015
Обновен: 05:04 | 26 април 2024

"Чантаджиите" в МВР без привилегии след Нова година

Те ще са приравнени на всички останали чиновници в страната

По материала работи: Деян Михайлов
"Чантаджиите" в МВР без привилегии след Нова година

Чиновниците в МВР ще загубят привилегиите си на специални служители и ще бъдат приравнени към редовите чиновници, съобщава "24 часа".

Причината за това е, че още в началото на януари правителството ще предложи промени в Закона за МВР, които трябва да разделят т.нар. "чантаджии" от полицаите.


Идеята е чиновниците да нямат право на ранно пенсиониране като полицаите, да не получават обезщетение от 20 заплати при напускане на системата, да не ползват безплатно градски транспорт и пр.

От промяната ще бъдат засегнати около 6000 служители в административните структури на министерството.

Още поне толкова чиновници обаче ще останат да работят по специализирания закон. Те са от т.нар. специализирана администрация на МВР. В нея на щат има над 5000 души според изчисления на бившия вътрешен министър Веселин Вучков.

Промените в закона за МВР трябва да бъдат одобрени от Народното събрание до края на февруари. Подобни предложения за разделяне на чиновниците от военните по отношение на привилегиите се очакват и от Министерството на отбраната, но засега няма подготвени законови текстове.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна