IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
10:35 | 23 декември 2015
Обновен: 04:58 | 26 април 2024

Желязната двулевка е тук, но можем ли да я ползваме?

Трябва машините да бъдат пренастроени, за да я разпознават

По материала работи: Деян Михайлов
Желязната двулевка е тук, но можем ли да я ползваме?

От новата 2016-а година монетните механизми на автоматите ще трябва да бъдат пренастроени, за да разпознават новата монета от 2 лева.

Все още не може да я използвате за кафеавтоматите, защото не са настроени, но това ще бъде възможно съвсем скоро. Фирмите, управляващи вендинг машините вече работят, за да се справят с новата ситуация.

Пламен Спасов, управител на такава фирма обясни, че трябва да се пренастрои монетника, който връща ресто.

"Трябва да обучим този механизъм да взима новата монета от 2 лв. Реално всичко става софтуерно, пренастройва се", коментира той пред БНТ.

Промяната ще струва по-скъпо на тези фирми, които имат повече машини, защото за всеки отделен автомат цената е около 20-30 лева.

"Пренастроиването на машините няма да повлияе на цените на услугите за крайния потребител", категоричен е Пламен Спасов.

"Като цяло след като премине първоначалния логистичен проблем и пренастройката за нас като цяло това би трябвало да е в плюс, защото, колкото по-големи суми могат да влизат в машините, толкова по-добре за нас. Толкова по-лесно ни е да се вдига оборота", допълва Спасов.

Ползата от металната двулевка е голяма за собствениците на вендинг машини, защото след работата по преустроиството с нея ще се работи по-лесно. Хартиената създава повече проблеми, защото е най-масовата и се поврежда често.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна