IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
България
12:31 | 25 декември 2015
Обновен: 07:07 | 19 април 2024

Ръст в туризма през 2016 от 5-10% предвижда Ангелкова

Николина Ангелкова, министър на туризма пред Bloomberg TV Bulgaria на 25 декември 2015 в предаването „Бизнес старт“ с анализ на постиженията през 2015 и приоритетите на 2016.

По материала работи: manager
Ръст в туризма през 2016 от 5-10% предвижда Ангелкова

През 2015 бе създадена новата администрация на Министерството на туризма. Екипът работи и по наредбите по Закона за туризма, от които прие пет, включително за категоризация на местата за настаняване и хранене.

„Премахнахме изискванията пред дребния бизнес и увеличихме изискванията за качество за 4 и 5-звездните хотели, защото трябва да продаваме висококачествен продукт без компромис“, каза Ангелкова.

Въведена беше и системата хотел старс, поискана от бизнеса. Тя позволява сходни изисквания към продукта в еднаквите категории на хотелите по света.
Въведе се и един телефонен номер 9 за рецепциите, който ще е въведен през февруари, а през март Министерството ще започне проверки, каза министърът.
За пръв път бе регламентирана и категоризацията на къмпингите за минимални стандарти като ток и вода.
Прие се и изискването за еднаква информационна обезпеченост на ски услугите. Пистите и хижите ще бъдат категоризирани. Въвежда се ски патрул.
 

Туризмът през 2016

Предстои сертифицирането на спа-услугите. Премахване на очакването всеки хотел с басейн да се казва „спа“.
Предстои актуализация на тарифата за туристическите такси и намаляването им.
Промените в Закона за туризма ще се публикуват за обществено обсъждане през януари след финализиране на неформалните консултации. Включва система на синхронизиране на регистрите на хотелите с МВР и НАП. В бюджета за това са заложени до 800 000 лв.
Прехвърляне на концесиите към Министерството на туризма от МРРБ в началото на 2016. Плажовете формират над 90% от летния туристически продукт, затова ще бъдат категоризирани, както иска целият бранш. Трябва да бъдат категоризирани според техния достъп, социализация, чистота, район, дали са в защитени територии или в затворени комплекси. Министерството анализира всеки плаж в България.
 

Министерството работи за намаляване дела на сивия сектор в туризма, оценяван на 40-50%, каза министър Ангелкова. „Туризмът формира между 12-13% от БВП заедно със съпътстващите дейности“.

Прогноза 2016:

30% ръст на руския пазар. Пазарът е ключов за България. "Отливът бе само това лято /2015, бел.ред./– 25%“, каза Ангелкова.
35% ръст на полетите от Германия за Варна и Бургас от TUI
40% ръст на полския пазар от TUI
30% ръст на английския пазар от TUI
Tomas Cook ще води за пръв път френски туристи в Бургас – след 4-5-годишно прекъсване
Турските авиолинии планират увеличение на полетите до 3 пъти дневно в София и за Варна полетите са увеличени от 60 на 117, каза Анкелгова.

Прочети още на: http://www.bgonair.bg/economy/2015-12-25/rast-v-turizma-prez-2016-ot-5-10-predvizhda-angelkova
 

Коментари

Новини Варна