IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
12:29 | 29 декември 2015
Обновен: 00:29 | 30 април 2024

Село се въоръжава заради страх от деца от интернат

И убиецът на студентката Вероника живял в училището

По материала работи: Златина Добрева
Село се въоръжава заради страх от деца от интернат

В габровското село Керека хората живеят в непрекъснат страх от нападения и грабежи. Причината е интернатът в селото, където са настанени деца от цялата страна - малолетни от 8 до 14 г. и момчета на възраст от 14 до 18-годишна възраст, извършили противообществени прояви.

Кражбите от къщите на хората в Керека, предимно възрастни и самотни, са десетки. Всички са разкрити и е доказано, че са извършени от настанените в интерната.

"Четири път ми разбиваха механата, откраднаха ми и колата. Пари, суджик, бира откраднаха, аз работя в това училище, но пак ме крадат, учителите, директорите, всички са потърпевши", оплака се пред bTV мъж от селото.

Друг добави, че момчетата от интерната искат от хората непрекъснато алкохол.

"Моята къща е изтърбушена, повече от 10 пъти е влизано и сега е просто пустош. Оплаквали сме се и писмено до полицията, но няма резултат. Хората живеят със страх и никой не е застрахован", каза възрастна жена от Керека.
 
Според всички момчетата вършеят из селото, крадат каквото си харесат, но пък много добре си знаят правата и заради това не са наказвани.

"Веднага се обаждат по телефона на закрила на детето, те идват тук на място и всичко се разминава", обясни кметският наместник и призна, че заради това пред последните години кражбите са се увеличили.

За местните училището е инкубатор на престъпници.

В този интернат е живял и рецидивистът Илиян Здравков, който за пореден път посегна на човешки живот миналата година през февруари, когато уби студентката Вероника Здравкова във Велико Търново.

Първата му жертва е Гроздана. Възрастната жена е убита през 1993 г., а тогава Илиян е бил на 17 години и законът го е пазил от по-сериозна присъда, защото се е водил още дете.

Сега в интерната има 22 момчета, а за тях се грижат 11 възпитатели и педагози. Въпреки че има правила и директорът на училището Росица Николаева признава, че децата не ги спазват.

"Учениците са с дивиантно поведение, има нерегламентирани напускания, но те се установят от учителите и възпитателите и се провеждат разговори с нарушителите", посочи тя.
 
Николаева добави, цитирана от dnes.bg, че когато момчетата бягат от интерната крадат, а заради това вече има и наказани възпитатели.

Коментари

Новини Варна