IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
14:09 | 29 декември 2015
Обновен: 21:16 | 17 април 2024

Климатолог: Зимата ще бъде по-топла и доста по-суха

През януари 2016 г. средните температури ще бъдат между 2 и 2,5 градуса по-високи

По материала работи: Юлиян Атанасов
снимка: Ели Маринова

Зимата ще бъде по-топла и доста по-суха в Южна Европа, но ще е по-влажна в Централна и Северна Европа. Това заяви в интервю за БТА климатологът доц. д-р Георги Рачев, който е преподавател в Геолого-географския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Настоящата зима - да бъде малко по-топла и по-суха в района на Балканския полуостров и по-специално в Южна Европа, се предвиждаше от септември тази година, припомни доц. Рачев. Той коментира прогнозите на различни метеорологични центрове в света, че тази зима се очаква да е по-мека и сравнително по-топла. През август излезе обаче "един апокалипсис" на НАСА, че ни чака най-студената зима, откакто има метеорологични наблюдения, а руснаците почти всяка година имат прогнози за тежка зима, посочи доц. Рачев.

 

По думите му "сериозният прочит на нещата показва, че зимата не само в Южна Европа, но и в цяла Европа, ще бъде по-топла и доста по-суха за Южна Европа, и по-влажна за Централна и Северна Европа". Това се доказа и през първия типично зимен месец - декември, който в България, въпреки захлаждането, което ни очаква на 30 и 31 декември, средните декемврийски температури у нас, са между 3 градуса по-високи, а на някои места до 3,5-4 градуса по-високи от тази норма, която е установена през 1961-1990 г., каза климатологът. Първият зимен месец - декември, се оказа доста по-топъл дори от прогнозите, които показваха с около 2 градуса по-висока температура, коментира доц. Рачев.

 

Той отбеляза, че същата тенденция се отнася и за януари 2016 г., за когато повече метеорологични центрове, включително руски и китайски, прогнозират, че в Европа средните температури ще бъдат между 2 и 2,5 градуса по-високи. Като за европейската територия на Русия и Северна Европа, се прогнозират по-високи температури от 3 до 4 градуса. По отношение на валежите, времето в Южна Европа ще бъде значително по-сухо и това е факт, защото вече два месеца се наблюдава много ясно изразено антициклонално състояние над Южна Европа, Северна Африка и над Средиземноморието. На тези места през други години се наблюдават сериозни средиземноморски циклони, които носят влагата, дъждовете или снеговете - специално за България, обясни климатологът.

novini.bg

Коментари

Новини Варна