IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
14:45 | 29 декември 2015
Обновен: 21:16 | 17 април 2024

Парадокс: НАТО може да воюва с нас, но не да ни охранява

Джамбазки предлага: Част от парите за армията – от партийните бюджети

По материала работи: Деян Михайлов
Парадокс: НАТО може да воюва с нас, но не да ни охранява

НАТО не може да охранява българското въздушно пространство самосиндикално, а само при съвместни действия с България, обясни пред Bulgaria ON AIR бившият представител на страната ни в НАТО ген.-лейтенант Атанас Запрянов.

"Въздушният суверенитет на държавите по международните споразумения е под юрисдикцията на националното ръководство. Това, което предстои да направи нашето правителство, е да промени чл. 130 от Закона за отбраната и въоръжените сили, който да позволи съвместно управление на въздушната охрана на България", коментира Запрянов.

Той уточни, че България единствена от държавите, членуващи в организацията за военно сътрудничество, охранява въздушното си пространство сама. За Запрянов бил парадоксален фактът, че "ние разрешаваме НАТО да воюват заедно с нас, а не позволяваме да ни охраняват".

Според него държавният бюджет не е достатъчен за сочения за фаворит сред предлаганите на страната ни бойни самолети - Gripen.

По думите на евродепутата Ангел Джамбазки за 20 години политическата ни класа докара авиацията ни дотам, че в новина да се превърне доставката на два двигателя за МИГ.
Според него стратегията на управляващите да отлагат модернизацията на нашите ВВС ще доведе до по-големи разходи впоследствие.

Бюджетът на армията в последните години е стигал само за заплатите - никакви вложения, никакво развитие, никакви иновации. "Половината министерство се занимаваше с продажба на терени с отпаднала необходимост. А ние се намираме в регион, който гори от три страни и това са конфликти, които няма да спрат скоро", припомни Джамбазки.

На въпрос какви са алтернативите за финансиране на военните проекти, депутатът отговори, че "част от парите могат да дойдат веднага от бюджета на политическите партии".

"Не трябва да гледаме на НАТО като на някой, който ще свърши нашата работа. Задачата по структурирането на въоръжените сили са задача на българската държава и българския бюджет", допълни той.

Относно реформата в отбраната Запрянов обясни, че в армията тя вече се е случила, за разлика от МВР, където дори чистачките имали статут на полицаи. В армията това отдавна е променено - държавните служители нямат статут на военнослужещи, обясни той. Въпреки това МО има воля да прегледа отново структурите си и да намали административния персонал и дублиращите функции. Целта е парите да отидат за ремонт и поддръжка на техниката и съоръженията.


Dnes.bg

Коментари

Новини Варна