IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
13:19 | 6 януари 2016
Обновен: 21:25 | 17 април 2024

Водата на Богоявление има силна памет, внимавайте с какви мисли я зареждате

Всеки един миг нашето намерение се приема като информация от водата

По материала работи: Юлиян Атанасов
Водата на Богоявление има силна памет, внимавайте с какви мисли я зареждате

Казват, че светената вода днес, на Богоявление носи огромна сила. На нея са посветени основните ритуали през целия ден. Обредите са свързани с вярата в здравоносната сила на водата. След службата в църквата свещеникът хвърля кръст във водата, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с кръста селището, а всички го даряват. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.


 
На Йордановден се извършват обреди с кръстената вода. Още сутринта чисто момиче измива на реката (или чешмата) домашната икона и палешника от каденето, за да е бяло житото, което ще се роди. Там, където е хвърлен кръстът, болните се изкъпват (напръскват), за да оздравеят. Всеки си измива лицето и ръцете "за здраве".

 

В Родопите през този ден петима-шестима мъже къпят обредно пеленачета, годеници и младоженци. Обредът се нарича Хаскане по възгласа "Ха-а-с-с-а", с който те придружават повдигането до три пъти този, който ще бъде къпан. 

 

Наименованието на празника в Югозападна България - Мъжки водици - идва от обичая на този ден да се изкъпят само младоженците (до една година след сватбата) и момченцата до едогодишна възраст. В този район се среща избирането на кум за цялото село до следващия Йордановден. Кумът спохожда къщите с котле светена вода, взета от църквата, и ръси.


  
В Македонската област празникът е известен и като Женски водици. По къщите обикалят малки момичета до 10 години, наречени моми-водичарки, които изпълняват специални песни - водичарски. По съдържание те са близки и с коледните, и с лазарските песни и също като тях са различни според мястото на изпълнението (пред църковните врати, пред къщните врати, в дома) и според човека, на когото се пеят. От Йордановден започва изпращането на сгледници и периодът на сватбите до Великденските заговезни.

 

Колкото и мълачни води да пренесем през ръцете си днес обаче, нека да помним, че всеки един миг нашето намерение се приема като информация от водата. А водата е навсякъде - в дъжа и снега, които падат над главите ни, в нас самите (ние сме голям процент вода!), в чашата, от която пием всеки ден. Затова не само днес, на Йордановден, а във всеки миг от живота ни, нека посланията и желанията, които отправяме да са чисти и лишени от съмнение, нетърпение, страх, гняв, омраза и разочарование. Нека от днес да пречистим мислите и делата си. За да ни е чиста и здрава годината.
Ели Маринова

Коментари

Новини Варна