IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
16:18 | 7 януари 2016
Обновен: 22:37 | 28 април 2024

Роми от Монтана vs. БДЖ-то, къщите им до релсите

Няма да закрият линията, но влаковете ще се движат бавно

По материала работи: Деян Михайлов
Роми от Монтана vs. БДЖ-то, къщите им до релсите

БДЖ успя да се споразумее с ромите от монтанския квартал "Огоста“, които замерят с камъни преминаващите оттам влакове.

Вече максимална скорост, с която ще се движат влаковете през квартала, ще бъде 25 километра в час и ще подават звукова и светлинна сигнализация при приближаване към него.

Назначена бе комисия с представители на ромите и експерти от БДЖ, които да преценят как да се повиши сигурността на пресичащите линията хора от квартал "Огоста".

Основен вариант е изграждане на железопътен прелез в района на квартала.

Отхвърлено бе искането на ромите за закриване на железопътната линия, съобщи БТА.

След като в края на декември 2015 година влакът за Берковица блъсна пресичаща линията възрастна жена от "Огоста", в квартала имаше осем инцидента с хвърляне на камъни по преминаващи влакове. Счупени бяха предно панорамно стъкло на машината и множество странични стъкла на вагоните. Заради това от БДЖ решиха да спрат временно влаковете по линията Монтана-Берковица и от 3 януари т.г. те не пътуват.

При преминаването на първия влак след възстановяването на движението по линията ще има комисия от представители на БДЖ, ромите и полицията. Те ще наблюдават дали някой ще хвърля камъни по влака.

От полицията в Монтана обявиха, че по осемте случая с нападение на влаковете има заведени досъдебни производства и заподозрени.

Част от къщите в квартал "Огоста" са извън регулация, а някои от тях са на 5-6 метра от ж.п. линията, обявиха от общината в Монтана.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна