IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
16:54 | 16 януари 2016
Обновен: 21:45 | 17 април 2024

Засякоха 50-метрово нефтено петно по Дунав

Взети са две проби от водата

По материала работи: Златина Добрева
Засякоха 50-метрово нефтено петно по Дунав

Басейнова дирекция "Дунавски район" - Плевен, и Регионална инспекция по околната среда и водите - Монтана, са извършили проверка по сигнал за нефтено петно по река Дунав, съобщава Дирекцията.

Петното е забелязано вчера в района на Речна гара - Видин, а сигналът е подаден чрез тел. 112. При огледа в периметъра между километри 793 и 789 е установено, че петното е с ширина около 50 метра, разпокъсано, с ниска плътност, без миризма с вероятен източник - изпуснати трюмни води от преминаващ кораб. При оглед на реката преди Лом не е установено замърсяване на водата с нефтопродукти.

Взети са две проби от водата и са извършени експресни анализи за кислородното съдържание на водата, електропроводимост, температура и pH. Стойностите на тези показатели са сравними със стойностите на показателите от извършвания ежемесечен контролен мониторинг на река Дунав. Взета е проба за анализ по показатели нефтопродукти, общ органичен въглерод и ХПК. Резултатите ще бъдат готови следващата седмица, пише novini.bg.

Своевременно са информирани Изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" и Изпълнителна агенция "Морска администрация", като компетентни институции в случаи на замърсяване по река Дунав. БДДР и РИОСВ ще продължат действията си във връзка с възникналата ситуация.

Коментари

Новини Варна