IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 27°
България
17:35 | 17 януари 2016
Обновен: 12:56 | 6 април 2024

Инвестират 23,5 млн. лв. за защита на Черноморския район от наводнения

116 района в страната са в риск от наводнения

По материала работи: manager
Инвестират 23,5 млн. лв. за защита на Черноморския район от наводнения

Определени са 116 района в страната с обща дължина 3889 км със значителен потенциален риск от наводнения. Те са публикувани на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите. Определянето им е в резултат на предварителната оценка на риска от наводнения на територията на цялата страна, съобщават от екоминистерството.

За справяне с проблема във ведомството се разработват планове за управление на риска от наводнения, първият от които - за Черноморския регион, който вече е публикуван за обществено обсъждане.

Планът за управление на риска от наводнения за Черноморския район предвижда инвестиции от 23,5 млн. лв. за периода 2016 – 2021г.

Дейностите за превенция и защита на населението ще се финансират от национални и международни източници - републикански и общински бюджети, Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда към МОСВ, Оперативна програма „Околна среда 2014-2020“, фонд "Солидарност", както и от частни инвеститори. 

В плана за управление са предвидени конкретни мерки за превенция и защита от наводнения в 45 районa със значителен потенциален риск.

Планът се съсредоточава върху предотвратяването, защитата, подготвеността, включително прогнозите за наводнения, системите за ранно предупреждение и отчита характеристиките на района  за басейново управление на водите за период от шест години – от 2016 до 2021 година включително.

Черноморската басейнова дирекция е обявила срок за изпращане на коментари и предложения за промяна на предвидените мерки до 30 юни 2016 г.

Плановете за управление на риска от наводнения (ПУРН) са нов инструмент не само за България, но и за Европа, който тепърва ще се развива. Те съчетават управлението на риска от наводнение с управлението на речните басейни за постигане на интегрирано управление на водите в интерес на обществото и опазване на населението.

Въз основа на информация за значими минали наводнения, предоставена от общинските администрации, исторически и други източници, Басейновите дирекции изготвиха предварителна оценка на риска от наводнения и определиха райони със значителен потенциален риск от наводнения /РЗПРН/ - това е първият етап от изискванията на Директивата за наводненията, които са публикувани на интернет страницата на Министерството на околната среда и водите.

2-ри етап от ПУРН е изработване на карти на районите под заплаха и риска от наводнения, които се разработват от басейновите дирекции и се публикуват на интернет страниците им:

Картите на заплахата от наводнения са четири типа и показват: обхвата на заливане, дълбочината на водата, степента на заплаха спрямо дълбочината и скоростта на водата. Допълнително картите на заплахата от морски наводнения са изготвени в два варианта - оптимистичен и песимистичен (с отчитане на климатичните изменения).

Картите на риска от наводнения са изготвени за всеки от вероятностните периоди и показват  неблагоприятните последици от наводнения, изразени чрез приблизителен брой на евентуално засегнати жители, вид стопанска дейност, инсталациите, които могат да предизвикат допълнително замърсяване поради авария в случай на наводнение и зоните за защита на водите, за които съществува възможност да бъдат засегнати, както и други значителни източници на замърсяване.

Картите обхващат зони, които могат да бъдат наводнени при малка вероятност - период за повторно настъпване е по-голям или равен на 1000 години, както и при непредвидими събития. Наводнения със средна вероятност - при тях вероятният период за повторно настъпване е по-голям или равен на 100 години. Наводнения с висока вероятност,  при които вероятният период за повторно настъпване е по-голям или равен на 20 години.

ПУРН трябва да се изготви и представи за обсъждане във всяка от четирите дирекции за басейново управление. Това е последният, трети етап от изпълнението на Директива 2007/60 на ЕС за оценка и управление на риска от наводнения.

investor.bg

Коментари

Новини Варна