IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
09:54 | 19 януари 2016
Обновен: 09:11 | 18 май 2024

65% от учителите тормозени от деца, колеги, родители...

Насилието прераства в побоища, убедена е Янка Такева

По материала работи: Деян Михайлов
65% от учителите тормозени от деца, колеги, родители...

65 % от българските учители са жертва на тормоз, сочи проучване, проведено от Синдиката на българските учители.

Тормозът е предимно психически, разказва лидерът на синдиката Янка Такева.

"Правим проучванията от 1994 година. И сме свидетели на това как вербалното насилие с годините все по-често нараства в агресия, в побоища", обяснява тя пред "Стандарт" и допълва, че през 94-та едва 0,05% от учителите са били жертва на физически тормоз.

Според Такева в много от ситуациите родителите отреагират на семейни проблеми и спорове с тормоз над учителя на детето. Най-често жертви на подобен тормоз са учители от детските градини и началното училище.

В много от случаите обаче преподавателите са тормозени не от родители и ученици, а от самите директори или от неправителствени организации, работещи с училището, разказва Янка Такева.

Тормозът от директорите често се изразява в намаляване на диференцираното заплащане, което се полага на преподавателя, в неоснователни претенции към работата му.

Много популярно напоследък е и заиграването с трудовите договори, особено на по-млади преподаватели. Част от директорите им пускат договор само за периода от септември до началото на лятната ваканция, като по този начин трудовият им стаж се прекъсва през летните месеци.


Dnes.bg

Коментари

Новини Варна