IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
България
17:38 | 21 януари 2016
Обновен: 21:21 | 26 април 2024

Готови са критериите на Здравната каса за договори с болниците

Чрез Националната здравна карта ще се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна медицинска помощ

По материала работи: Слав Велев
Готови са критериите на Здравната каса за договори с болниците

Изготвени са критериите, по които Здравната каса ще сключва договори с болниците. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, съобщава "Дарик".
 

Проектът на Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса сключва договори, е публикуван на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.
 

С проекта на наредба се предлага нов механизъм за планиране и осигуряване на медицинските дейности, заплащани с публичен ресурс на териториален принцип, съобразно потребностите на населението и нуждите на националната система на здравеопазване, се посочва в доклада с мотивите на министър Москов за проекта на документа. 
 

Посредством Националната здравна карта ще се определят и планират на териториален принцип потребностите на населението от достъпна медицинска помощ.
 

За оценяване на лечебните заведения, които са разположени в райони със затруднен достъп до медицинска помощ, е предвиден специален ред и критерии, свързани с отдалеченост и труднодостъпност на района, демографски и социални индикатори.
 

Проектът на наредбата е публикуван за 14-дневно обществено обсъждане.

Коментари

Новини Варна