IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
18:43 | 31 януари 2016
Обновен: 22:20 | 17 април 2024

Млад археолог загина в кладенец

31-годишният Цветан Попинов от пловдивското с. Дуванлий утре е трябвало да почне работа като нумизмат

По материала работи: Пламен Янков
Млад археолог загина в кладенец

Стотици жители на пловдивското село Дуванлий изпратиха днес 31-годишния археолог Цветан Попинов, пише "24 часа". Той загина нелепо, докато заваряваше тръба в дома си. "Подхлъзнал се и паднал с главата надолу. Не е имало кой да му помогне и издъхнал", обясни археоложката Елена Кесякова, при която Попинов 4 г. участва в разкопките на Римския форум в Пловдив.

 

Скоро бащата и майката на Цветан му купили къща в родното село. Той бил много щастлив и с мерак се хванал да я стяга. Започнал да работи по оградата. "Нещо е заварявал, когато е станала белята", обясни Кесякова. Нещастието станало в петък, а днес много хора се стекли на погребението му.


Попинов скоро завърши магистратура по археология във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". От 4 г. е плътно по разкопки. "Много свястно момче, добряк, който никога не се занимаваше с интриги. Беше с чисто детско сърце. Отнасяше се с голямо старание към работата. Каквато задача му поставиш, гледаше веднага да я изпълни по най-добрия начин", каза Кесякова, която е сломена от погребението на младия си колега.


Интересите на Попинов били насочени към нумизматиката. От утре е трябвало да започне работа в пловдивския археологически музей в нумизматичния фонд.

 

"Жалко, че си отиде по такъв нелеп начин един млад и перспективен археолог", тъгува Елена Кесякова.

Коментари

Новини Варна