IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
18:51 | 3 февруари 2016
Обновен: 07:41 | 27 април 2024

Пациентска организация скочи срещу пръстовите отпечатъци, нарече го наглост

Здравният министър Петър Москов вменява на българските пациенти, че са мошеници, смятат от Конфедерацията за защита на здравето

По материала работи: Слав Велев
Пациентска организация скочи срещу пръстовите отпечатъци, нарече го наглост

С въвеждането на пръстови отпечатъци като средство за идентификация за влизане в болници и аптеки здравният министър Петър Москов вменява на българските пациенти, че са мошеници. В това са убедени от Конфедерация за защита на здравето, откъдето днес категорично заявиха, че не желаят вината за несъвършенствата в здравната ни система да се прехвърля върху българския пациент, информира "Дарик". Не болният пише разходооправдателни документи и не той източва пари от здравната каса, подчертават от пациентската организация, и допълват, че в последно време министър Москов се е „превърнал от хуманен лекар в българомразец".
 

От Конфедерация за защита на здравето се противопоставят на всички „доктрини", които в последно време се налагали в здравеопазването. Петко Кенанов, председател на организацията, подчерта, че не пациентите източват Здравната каса: „На кого точно трябва да се взимат отпечатъци от пръсти? На тези, които са търговци, или на пациентите? Ние не сме престъпници. Напротив, има много търговци, които са хванати да престъпват закона. На върха на здравната ни търговия стои господин министърът на здравеопазването. И на последните събития се видя като в ясен ден, че господин търговецът използва всички свои права, за да може да търгува ваксини".
 

Според Кенанов да задължиш пациенти да влизат в аптеки и болници чрез идентификация на пръстите е наглост.
 

„Когато този човек се превърна от хуманен лекар в българоомразец? Може би защото властта тотално е променила съзнанието му и защо досега мълчахме? Мълчахме, защото министърът намери начин да ни затвори устата", допълни Кенанов.
 

От пациентската организация подчертаха, че ще сезират съда за идеята за пръстовите идентификатори. Според Кенанов решението за прилагането им е взето от един незаконно ситуиран надзорен съвет в здравната каса, тъй като в него имало един съветник на министъра, както и четирима представители на държавата.

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна