IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
19:27 | 4 февруари 2016
Обновен: 22:26 | 17 април 2024

Борисов към Ципрас: Вдигнете блокадата!

Премиерът повдигнал въпроса и пред шефа на Европейския съвет

По материала работи: Пламен Янков
Борисов към Ципрас: Вдигнете блокадата!

Премиерът Бойко Борисов поиска лично от гръцкия си колега Алексис Ципрас гръцките власти да се намесят и да прекратят недопустимата блокада на границата. Министър-председателят започнал с това настояване срещата си с премиера на Гърция в Лондон.

 

Това разказа посланикът на България във Великобритания Константин Димитров.

 

"Българският премиер Бойко Борисов започна срещата си с гръцкия министър-председател в Лондон с категоричното си настояване гръцките власти да се намесят и да прекратят, според нас, недопустимата блокада при граничната зона между България и Гърция, която нанася тежки щети на българските превозвачи и на българската икономика", каза дипломатът пред "Фокус".

 

Борисов е в Лондон за участието в Международния форум "Подкрепа за Сирия и региона".

 

"Ние смятаме, че рецидивът на този тип блокади не би трябвало да бъде приеман за непоправима даденост, а напротив - правителствата са за това – за да осигуряват потока на хора и услуги, нормалното протичане на бизнеса, особено между държави съседки, приятелски и най-вече членки на ЕС", каза още Димитров.

 

Той обясни, че Ципрас приел доводите на Борисов. Какво точно казал гръцкият премиер обаче посланикът не издаде, защото дипломатическата практика не позволявала да се коментират думите на събеседник на българския премиер.

 

Борисов повдигнал темата и пред представителите на Европейския парламент и пред председателя на Европейския съвет Доналд Туск, които също са в Лондон.

 

Границата ни с Гърция вече дни наред се затваря периодично от протестиращи гръцки фермери. Днес южната ни съседка е скована от обща стачка.

 

Междувременно от МВР съобщиха, че от 17.00 до 22.30 часа през ГКПП Илинден – Ексохи е спряно пропускането на всички моторни превозни средства в двете посоки заради стачните действия преди гръцкия пункт.

 

През ГКПП Кулата - Промахон преминават само леки коли и автобуси.

 

Движението през ГКПП Петко войвода – Орменион е възстановено за всички видове автомобили.

 

dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна