IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
България
21:08 | 4 февруари 2016
Обновен: 21:54 | 26 април 2024

Заемът от ЕБВР за 300 млн. евро със суперниска лихва

Парите отиват във фонда за гарантиране на влоговете в банките

По материала работи: Пламен Янков
Заемът от ЕБВР за 300 млн. евро със суперниска лихва

Заемът от 300 млн. евро, който ЕБВР ще отпусне на България, е със суперниска лихва, твърдят запознати с подготвяната сделка, предава "24 часа".

 

Според тях условията, които е предложила банката, са изключително атрактивни. Те включвали както оскъпяването, така и срока на заема и възможности за гратисен период.

 

Поради това било взето решение да се сключи споразумението с нея. Другият вариант бил да се търси заем от вътрешните и външните пазари с пускането на облигации от страна на фонда.

 

Преценено било обаче, че лихвата, която ще се постигне при такава операция, ще е по-висока, отколкото предложената от ЕБВР. При варианта с емитирането на облигации трудно можело да се договори гратисен период.

 

В сряда правителството одобри проект на споразумение между България и ЕБВР за държавна гаранция за заем от 300 млн. евро. С парите ще се попълнят резервите на фонда за гарантиране на влоговете. Така щяло да се постигне по-голяма финансова независимост и устойчивост, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

Министърът на финансите Владислав Горанов е упълномощен да проведе преговорите и да подпише споразумението при условие за последваща ратификация.

 

“Правителството няма спешна ликвидна нужда, за да настоява пред фонда за бързо връщане на заема на държавата. След като реализираме окончателно операцията, може да преценим дали да изискаме от фонда възстановяване на ресурсите, или да останат като ликвиден буфер във фонда”, каза Горанов.

 

Заемът от държавата за фонда е до 2 млрд. лв. за срок от пет и половина години. Той бе одобрен в края на 2014 г. за изплащане на гарантираните влогове във фалиралата КТБ.

 

Според данните на фонда от 4 декември 2014 г. досега на вложителите са изплатени малко над 3,668 млрд. лева. Това означава, че заемът от държавата е почти изцяло усвоен.

 

Коментари

Новини Варна