IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
19:33 | 7 февруари 2016
Обновен: 22:35 | 17 април 2024

Закриват 48 от 71 клиники по инвазивна кардиология

За това алармираха от Центъра за защита на правата в здравеопазването

По материала работи: Борис Проданов
Закриват 48 от 71 клиники по инвазивна кардиология

От съществуващите 71 клиники по инвазивна кардиология в страната, 48 ще бъдат закрити.


За това алармираха от Центъра за защита на правата в здравеопазването, откъдето посочват, че в националната здравна карта, изготвена по идея на ресорния министър Петър Москов, е заложено в България да останат само 23 инвазивни кардиологии.


Здравната карта може да се използва за закриване на болници, смятат специалисти


Това са клиниките, в които се диагностицират и лекуват заболявания на съдовете на сърцето, както и инфаркти и тромбози, а дори и инсулти.


От организацията припомнят, че времето за реакция при острите сърдечни инциденти е от решаващо значение. Затова колкото по-близо до пациентите са тези болници, толкова шансът за успех е по-голям. Потенциална идея за закриването на тези кардиологии обаче поставяла въпроси, както за затруднения достъп на пациенти, така и за финансовата загуба на инвеститорите, създали клиниките.


В началото на тази седмица бе представен проектът за здравна карта, който вече е публикуван за обществено обсъждане. Според него над 3000 действащи болнични легла в България се оказват излишни.

 

DarikNews

Коментари

Новини Варна