За да се пребори грипа, е нужно да се спре сладкото и алкохола. Това каза професор Донка Байкова пред БНТ. По думите й, за да се подобри имунната защита на организма, е необходимо да има защита срещу вирусите, като се придобие клетъчен и хормонален имунитет.
По думите на Байкова през зимата не е необходимо да се набляда на по-тежка и мазна храна, а просто да се наблегне на белтъци.
"Това са нискомаслените кисели млека, рибата, яйцата и постното месо, но в умерени количества", съветва диетоложката. Тя посочи и бобовите храни като задължителни за менюто ни в този сезон.
Според Байкова важно е да се приемат антиоксидантни витамини, които се съдържат най-много в тиквата, авокадото, ядките. "За да преборите грипа, трябва да забравите за сладкото и алкохола в по-големи количества, наблегнете на чесън, лютиви чушки и хляб", съветва тя.
Диетоложката препоръчва и топла пилешка супа, която съдържа специфични съставки като цистеин и други аминокиселини. Разходките на открито също подобрява тонуса ни през студените дни. Според нея, тоталното гладуване не се препоръчва през зимата.
Dnes.bg
Коментари