IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
18:02 | 10 февруари 2016
Обновен: 22:41 | 17 април 2024

ВиК дружества не могат да се разберат кой да доставя вода на всички места

Това е едно от задължителните условия, за да кандидатстват за европейски средства

По материала работи: Слав Велев
ВиК дружества не могат да се разберат кой да доставя вода на всички места

В четири области у нас ВиК дружествата не могат да се разберат помежду си кой ще бъде операторът, доставящ вода на всички населени места. Това е едно от задължителните условия, за да кандидатстват за европейски средства, и към момента това не е възможно за Благоевград, Ловеч, Кюстендил и Пазарджик, съобщи министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, цитирана от "Дарик". Днес беше подписан договор за близо 60 милиона лева по оперативната програма „Околна среда". С парите ще се осигурят прединвестиционните проучвания за водоснабдяване и канализация в 14 от областите с избран вече ВиК оператор.
 

Едно от изискванията за осигуряване на европейски средства за ВиК сектора у нас е реформа чрез избиране на единствен за всяка област оператор. В четири от областите обаче отделните дружества не могат да постигнат съгласие кой да остане единственият доставчик на тези услуги, обясни министър Павлова.
 

"Давам пример с Пазарджик. Там имаме девет общински ВиК дружества и всяко едно от тях иска да продължи да функционира самостоятелно, сами разбирате, че това е неефективно. Докато не бъде решено това, губи цялата област и губи възможност да получи инвестиции", каза Павлова.
 

Реформата във ВиК сектора е сред онези реформи, чийто напредък ще бъде оценен от Европейската комисия в началото на 2017 година, обясни вицепремиерът Томислав Дончев. Според цитираните от него данни до момента страната ни вече е договорила около 2 милиарда и 250 милиона лева от новия програмен период.
 

"Амбицията ни е към края на 2016 г. обемът плащания, който е осъществен в страната, да бъде не по-малък от 4 млрд. лева", каза Дончев.
 

Очаква се първите договори между държавата и избраните консолидирани ВиК оператори да бъдат сключени до април.

Коментари

Новини Варна