IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
България
19:18 | 10 февруари 2016
Обновен: 15:32 | 25 април 2024

Ремонтират мемориала на Ботев в Калофер с 300 хил. лв.

Нищо не е правено по паметника над 30 години

По материала работи: Слав Велев
Ремонтират мемориала на Ботев в Калофер с 300 хил. лв.

300 хил. лв. за ремонт на мемориалния комплекс "Христо Ботев" в Калофер отпусна правителството на редовно заседание днес, информира dnes.bg
 

Мемориалният комплекс е построен преди повече от 30 години, оттогава не е ремонтиран и се руши. Големи гранитни блокове в основата на монумента са разместени и съществува опасност от инциденти.
 

По същата причина необходимост от ремонт има и шадраванът към комплекса.
 

През 2016 г. предстои отбелязване на 140-годишнината от смъртта на Христо Ботев и с извършването на ремонта на комплекса жителите на Калофер ще посрещат гости от страната и чужбина в града, който ще стане по-привлекателна културна, историческа и туристическа дестинация.
 

Предоставените средства са за сметка на преструктуриране на разходи по централния бюджет.
 

С друго свое решение правителството прие постановление за утвърждаване на единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, които работят в областта на сценичните изкуства.

 

През 2016 г. драматичните и драматично-куклените театри ще получават по 2,50 лв. за 1 лв. приходи, куклените театри – по 3 лв., филхармониите, оперите, музикално-балетните центрове и фолклорни ансамбли – по 6 лв., Софийската опера и балет, музикално-драматичните театри, театрално-музикалните центрове и експерименталните институти – по 4 лв., а симфониетите – по 8 лв.
 

Предвижда се реализираното в края на 2015 г. превишение на плащанията над постъпленията от някои културни институти да се покрие от бюджета на Министерството на културата по бюджетна програма „Сценични изкуства“ за 2016 г. Министърът на културата ще утвърди програма за финансово стабилизиране на културните институти, при които то е констатирано.

 

 

 

 

Коментари

Новини Варна