IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
19:35 | 10 февруари 2016
Обновен: 20:24 | 23 март 2024

Ядем все по-малко плодове и зеленчуци

Причината - бедност...

По материала работи: Слав Велев
Ядем все по-малко плодове и зеленчуци

Българинът консумира по-малко пресни плодове и зеленчуци от препоръчителните минимални дози, сочат данните от проучване, изготвено от Националната селска мрежа, цитирано от dnes.bg.
 

Сред основните причини са ниска покупателна способност на голяма част от домакинствата, увеличаването на вноса и намаляването на родното производство.
 

Препоръките на Световната здравна организация (СЗО) са възрастните да консумират дневно минимум 400 гр. пресни плодове и зеленчуци, а у нас ядем под 300 грама.
 

Според данните от доклада се запазва тенденцията за увеличаване на вноса - през миналата година той е нараснал с близо 20% при зеленчуците и с 4% при плодовете.
 

"Производството вместо да се увеличава - намалява. И просто е залято с вносни домати и хората затова не ги консумират, защото нямат никакъв вкус", коментира Данаил Стефанов, който отглежда зеленчуци вече 19 години.
 

Експертите също препоръчват да ядем местни плодове и зеленчуци.
 

"Доста голяма част от тях да бъде в прясно състояние, ние отчитаме и сготвените - естествено те са част от нашия ежедневен прием. Избягват се такива методи, които са свързани с консервиране, с много висока топлинна обработка или добавяне на голямо количество сол. ... да са сезонни, защото в сезона, в който са узрели са най-богати на биологично активни вещества", коментира пред bTV проф. Веселка Дулева - Национален консултант по хранене и диететика.
 

По данни на Националния център по обществено здраве и анализи у нас децата се доближават до препоръчаните от Световна здравна организация 400 гр. дневно. Почти двойно е скочила консумацията за последните 2 години. За да има повече местно производство обаче, родните фермери се нуждаят от подкрепа.
 

Атанас Ненков, производител на хибридни сортове домати, с. Ново село, Пловдивско, коментира, че от семето до порасналия разсад са "65 дена разходи". "С две думи да кажа: без дотации няма как да оцелеем на българския пазар", заявява той.
 

Според Данаил Стефанов, който е зеленчукопроизводител, в момента в България субсидиите са десетократно по-малко от европейските. "Ние, производителите, не можем да произвеждаме български домати", смята той.
 

За щастие поне хората в Ново село, които целогодишно отглеждат зеленчуци, ги консумират обилно и спазват препоръките да са сезонни и местни.

 

 

Коментари

Новини Варна