Лозарите и винарите стават все по-малко у нас. Тази констатация правят винопроизводители от района на Пловдив. Оказва се, че все по-малко млади хора искат да се занимават с винопроизводство, а средствата в бранша недостигат. "Младите нямат желание за развиване на такъв бизнес, защото е много труден и се изискват много средства. Така производството на грозде е ограничено в минимална степен", заяви пред Dnes.bg винопроизводителят от Перущица Атанас Табов.
Според него, необходими са субсидии за лозарите, каквато е практиката в Европа, където те се дотират с 50% от разходите, които правят за отглеждането на лозята. "В днешно време винопроизводството не се развива заради икономически и финансови причини – има разпокъсаност на лозята и хората нямат интерес да го обработват", твърди още Табов. Не това мнение обаче е кметът на Перущица, който днес заразя лозята край града.
"Искам да ви кажа, че в момента има доста нови лозя в Перущица – наблюдава се ренесанс – имаме две големи изби и проекти за още две такива, така че мисля, че ни чака едно добро бъдеще в сектора", заяви кметът Ради Минчев.
В Перущица беше отбелязан празника на лозаря и винаря Трифон Зарезан. С шествие от центъра до местността Каменките започна отбелязването на празника. След това беше отслужен водосвет и бяха зарязани лозята.В града половината население се препитава от отглеждането на лозовите масиви и производството на грозде. Всяка година на 14 февруари се прави шествие от центъра на града до мястото, на което се зарязват лозите. Хората казват, че да се прави вино и да се познава качественото, е майсторлък, който се изгражда с години.
"Желание, мерак и много любов трябва", казва познавачката на вино Диманка Пенкова. В Перущица избраха и най-доброто домашно вино за 2015 година, а празникът продължи с концерт на централния площад в града.Победителят в конкурса получи като награда 90 литра съд от неръждаема стомана за съхранение на вино.
Автор: Илиян Велков
dnes.bg
Коментари