IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
България
21:02 | 21 февруари 2016
Обновен: 01:42 | 29 април 2024

Над 10 000 лв. месечна заплата в нелегална фабрика за производство на цигари

Местили нелегалната фабрика за цигари, за да не я открие полицията

По материала работи: manager
Над 10 000 лв. месечна заплата в нелегална фабрика за производство на цигари

Над 10 000 лв. е била месечната заплата в нелегалната фабрика за производство на цигари в Луковит.

Там не са работили местни хора, а специалисти и оператори с познания в областта на монтажа и настройката на автомати и поточни линии, пише “24 часа”.

Информацията не бе отречена от главния секретар на МВР Георги Костов.

Фабриката бе атакувана в петък вечерта от ГДБОП, агенция “Митници” и полиция под ръководството на Специализираната прокуратура. В двете помещения, наети за незаконна дейност, били намерени мастербоксове с готови за продажба цигари и неголямо количество алкохол без бандерол. Имало машини за изработка и пакетаж, кутии за продукцията, целофан, филтри и общо 13 т нарязан тютюн. На част от кашоните се разчитат надписи на гръцки език.

За да не бъде открита, фабриката е местена от едно място на друго, където се намирали подходящи помещения. Това се правело, за да не се предизвикват съмнения и излишни въпроси. Автономното захранване на машините с генератор не изисквало присъединяване към електромрежата. 

Оборудването било взето от фабрика за цигари, която обновила мощностите си. То било поставяно на дървени трупчета за по-лесно преместване, видя наш екип.

Производителите се спрели на марката West за фалшивите си цигари, тъй като те са 80-милиметрови. Старите машини, с които разполагали, не можели да правят по-дълги и по-тънки цигари.

Освен на родния пазар част от тях се продавали и в чужбина. Зам. главният прокурор Борислав Сарафов разкри, че фабриката действала отскоро. А може и въобще да не е действала, тъй като между машините няма връзки - дори генераторът не е прикачен към поточната линия, видя наш екип. Ако обаче производството е било задействано, печалбата щяла да възлиза на 3 млн. лв. А държавата щяла да загуби 2,5 млн. от невнесен акциз.

Собственик на складовете на бившите “Зърнени храни”-Луковит, където се е извършвало нелегалното производство, е “БОВА-комерс” ЕООД. Дружеството е еднолично притежание на Борислав Цанев Великов и е регистрирано в Русе. В неговия капитал като непарична вноска са описани два от големите складове на обща стойност 156 500 лв. според справка в Търговския регистър.

През 2014 г. в дружеството са работили само двама.

Върху капитала на дружеството са наложени 6 запора за суми за над половин милион от наши банки, както и към свързаното дружество “Агро-1”. Предприятието “БОВА-комерс” като съвкупност е заложено за 540 000 лв. на “Транс агро” - друга фирма на същия Великов и на същия адрес в Русе. 

 

24 часа

Коментари

Новини Варна