IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
България
08:57 | 26 февруари 2016
Обновен: 14:17 | 26 април 2024

Брюксел подкрепя проект за рушаща се Бузлуджа

Архитектка предлага паметникът да е музей на националната памет

По материала работи: Деян Михайлов
Брюксел подкрепя проект за рушаща се Бузлуджа

Проект за опазване на паметника на Бузлуджа е бил представен и подкрепен в Европейския парламент в рамките на кръгла маса "Съвременно наследство в риск".

Проектът е на арх. Дора Иванова "Бузлуджа - паметта на времето", пише "Труд".

Младата архитектка работи за опазването на паметника и предлага превръщане на монумента в музей на националната памет, разказващ историята на България от античността до днес.

Анке Заливако, експерт по съвременно архитектурно наследство, е посочил, че темата за архитектурата от втората половина на ХХ век набира все повече значение като общо наследство и част от идентичността на страните от Източна и Централна Европа. 

Тя смята, че България е поставена пред уникален шанс да бъде първата в това, защото именно Бузлуджа е изключителен пример за периода и притежава всички необходими качества да се превърне в паметник от световно значение, което би било първа крачка към възможности за финансиране и световен интерес към сградата.

Решение за изграждане на Дом-паметник на партията се взима от Секретариата на ЦК на БКП на 11 март 1971. Строежът му започва през 1974 г. и се финансира с дарения на стойност 14 186 000 лв. Дом-паметникът е открит на 23 август 1981 г.

След падането от власт на Тодор Живков и политическите промени в България от ноември 1989 г. състоянието на паметника се влошава драстично. През 1992 г. паметникът е одържавен по Закона за одържавяването на имуществото на БКП и запечатан. 

Сградата започва да се руши, чупят се стъкла, изкъртват се мозайки, орнаменти и други елементи от конструкцията на паметника. Унищожени са мозаечните портрети на Тодор Живков и дъщеря му Людмила Живкова. Огромната петолъчка е обстрелвана с огнестрелно оръжие с цел грабеж на рубините, от които е смятано, че е изградена.

Въпреки всичко паметникът попада в класацията "Най-красивите изоставени места в света" под №25.

Dnes.bg

Коментари

Новини Варна