IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
България
14:01 | 26 февруари 2016
Обновен: 21:45 | 24 април 2024

Палестинецът Омар Зайед бил убит от агенти на Мосад?

Newsru.co.il: Той е координирал действията на НФОП в чужбина

По материала работи: Деян Михайлов
Палестинецът Омар Зайед бил убит от агенти на Мосад?

Омар Наиф Зайед, лидер на групировката "Народен фронт за освобождение на Палестина" (НФОП), е бил убит в София от агенти на Мосад, твърди "Палестинският информационен център", който е организация на ХАМАС, цитиран от newsru.co.il.

Тялото на Омар Наиф Хасан Зайед беше открито тази сутрин в двора на посолството на Палестина в София. Дипломатически представител от Посолството на Държавата Палестина в България е подал сигнал до българските органи за починало лице в резултат на упражнено насилие.

Според първоначална информация по тялото на Омар Зайед няма огнестрелни рани и той най-вероятно е починал след падане от висок етаж.

По данни на Палестинския информационен център Омар Зайед е продължавал да координира действията на активистите на "Народния фронт за освобождение на Палестина", включително и в чужбина, докато и живеел в България.

В средата на декември миналата година на българските власти е било отправено искане от Израел да предадат Омар Наиф Хасан Зайед, който е живеел у нас от 22 години, за доизлежаване на присъда "доживотен затвор". Зайед обаче не е бил открит от българските органи, като вероятно се е укривал в посолството на Палестина.

През януари представителят на Палестина в България Ахмад ал Мазбух е предупредил българското правителство, че екстрадиране на Зайед би било опасен прецедент. По думите му Израел е отправил искането съгласно правилата за екстрадиция на углавни престъпници, но всъщност "Зайед е преследван по политически причини", пише newsru.co.il.
Българското правителство е отговорило на запитване от посланика на Палестина, че те не могат да се намесват в съдебните въпроси, тъй като правната система на България е независима и се ръководи единствено от законите, пише newsru.co.il

Зайед е бил осъден за това, че на 15 ноември 1986 г. в съучастие с други двама души е убил Елияху Амеди. През 1990 г. той е успял да избяга от затвора Аялон, след като е бил хоспитализиран в болница във Витлеем.

Палестинецът имал издадено разрешение за пребиваване в България и му била предоставена карта на чужденец на 15 ноември 2012 г.

Израел е изпълнила изискванията за изпращане на официалната молба за екстрадицията и останалите документи на Европейската конвенция за екстрадиция, поради което са изпълнени условията за предварително задържане на Омар Зайед.

Властите на Израел са дали гаранции на българските съдебни власти, че ако Зайед бъде екстрадиран, няма да бъде обект на насилие, мъчения или жестоко, нехуманно или унизително наказание.

Правата на Зайед във връзка с наказателното производство, водено срещу него, и изпълнението на наложеното му наказание,  бяха гарантирани в съответствие с изискванията на международното право.

dnes.bg

Коментари

Новини Варна